Skip to main content
© European Union © European Union

Kako odabrati odgovarajuću mogućnost volontiranja?

Posljednje ažuriranje četvrtak, 01/10/2020

Najvažnije je znati koja mogućnost volontiranja odgovara vašim vještinama, interesima i planovima. Kada znate odgovor na to pitanje, možete početi tražiti kvalitetnu priliku za volontiranje.

Volontiranje može biti nezaboravno i vrijedno iskustvo, no uz toliko ponuđenih mogućnosti važno je oprezno odabrati. O kvaliteti vašeg iskustva ovisit će koliko ćete koristi imati od te uzbudljive pustolovine.

Odredite ciljeve

Volontirati se može na različite načine: u zajednici, putem interneta ili na drugoj strani svijeta. Možete raditi s izbjeglicama, starijim osobama, djecom... Možete i pružati pomoć u područjima pogođenima katastrofama ili pomoći u ozelenjivanju svojega okoliša. Mogućnosti su nebrojene!

Kada odlučite volontirati, najprije se morate zapitati:

  • Koji su moji ciljevi i očekivanja?
  • Koliko vremena imam?
  • Što želim raditi?
  • Koje vještine mogu ponuditi?

Eurodesk je sastavio internetski upitnik koji će vam pomoći da odaberete koja je opcija najbolja za vas. Na kraju ćete pronaći primjere programa za inspiraciju.

Potražite prilike 

Mogućnost volontiranja nude različite organizacije. Europska unija nudi vam sjajne prilike za volontiranje na lokalnoj i međunarodnoj razini u okviru programa Europskih snaga solidarnosti. U taj se program možete uključiti ako imate između 17 i 30 godina, no za volontiranje morate imati najmanje 18 godina. Jednom kad vas odaberu, sve ostalo je organizirano! 

Tražite li pustolovinu i želite pomagati drugima, prijavite se za Europske snage solidarnosti. U bazi podataka akreditiranih organizacija nalaze se kontakti organizacija koje možda trebaju volontere za svoje projekte, a u njoj možete i pretraživati ponuđene mogućnosti i prijaviti se izravno na internetskoj stranici. Još niste sigurni kakvu aktivnost odabrati? Popunite upitnik Europskih snaga solidarnosti!

Na internetu postoje i privatne organizacije koje nude volonterske programe, no neki od njih mogu biti vrlo skupi.

Pogledajte neke zanimljive organizacije i baze podataka o mogućnostima volontiranja:

Potražite informacije

Na internetu ćete pronaći brojne mogućnosti jer bi mnoge organizacije rado prihvatile vašu pomoć, no važno je provjeriti jesu li one pouzdane. Na internetu postoje stotine stranica organizacija koje više ne postoje, nikada nisu postojale ili ne rade ono što tvrde. Čak i ako vidite oglas na posebnoj stranici za volontiranje, imajte na umu da ta stranica nije odgovorna za vjerodostojnost organizacija koje na njoj oglašavaju.

Ukratko, uvijek biste trebali potražiti informacije o organizaciji, posjetiti njihovu stranicu te razgovarati sa zaposlenicima da biste saznali čime se ona bavi i kako funkcionira njezin program volontiranja. Pouzdane organizacije će odgovoriti na sva vaša pitanja i povezati vas s bivšim volonterima.

Imajte na umu to da za sve treba vremena i strpljenja, čak i ako odaberete mogućnost koja se činila savršenom u pouzdanoj organizaciji. Svako volontiranje nije idealno za svakog volontera. Ako neki zadatak nije savršen za vas, postoje deseci drugih koji ispunjavaju vaše potrebe i očekivanja.

Europski volonterski centar (CEV) objavio je skup alata koji će vam pomoći procijeniti mogućnosti volontiranja. On vam može pomoći pri odlučivanju ili pronalasku najbolje opcije.