Skip to main content
©European Union: Change in employment rate of people aged 15-29, Q3 2021 compared with Q3 2019 (in percentage points)

Efectele pandemiei de COVID-19 asupra ocupării forței de muncă în rândul tinerilor

Ultima actualizare Duminică, 01/05/2022

Din datele furnizate de Eurostat reiese că rata de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor a avut cel mai mult de suferit de pe urma pandemiei de COVID-19.

În ceea ce privește ocuparea forței de muncă, tinerii au fost mai puternic afectați de pandemia de COVID-19 decât persoanele în vârstă. Eurostat a comparat ratele de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor din al treilea trimestru (iulie, august, septembrie) din anii 2019, 2020 și 2021 pentru a înțelege efectele pandemiei asupra ocupării forței de muncă în rândul tinerilor (categoria 15-29 de ani). Puteți vedea rezultatele și în imaginea de mai sus.

În 2020, rata de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor în UE a fost cu 2,8 puncte procentuale (pp) mai mică decât în perioada anterioară pandemiei din 2019. Cu toate acestea, în 2021 s-a înregistrat o redresare, rata de ocupare a forței de muncă fiind cu 0,1 puncte procentuale mai mică decât cea înregistrată în 2019.

Făcând o comparație între 2020 și 2019, se constată că toate țările au înregistrat o scădere a ratei de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor. Cele mai mari scăderi au depășit 5 puncte procentuale în Lituania, Portugalia, Irlanda și Spania. Pe de altă parte, Ungaria, Finlanda, Franța, Austria și România au înregistrat o scădere mai mică a ratei de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor, și anume sub 2 puncte procentuale.

În 2021, majoritatea statelor membre ale UE (16 din 27) nu și-au revenit încă pe deplin, întrucât rata de ocupare a tinerilor era încă sub cea din 2019. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Portugalia, Bulgaria, Letonia, Cehia și Polonia (toate, cu cel puțin -3 puncte procentuale în T3 din 2021, comparativ cu T3 din 2019). În schimb, cele mai mari îmbunătățiri ale ratelor de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor, în comparație cu situația anterioară pandemiei de COVID-19, au fost înregistrate în Irlanda, Franța și Slovenia (toate cu cel puțin +2 puncte procentuale în T3 din 2021 comparativ cu T3 din 2019).

Aceste date au fost publicate în contextul Anului european al tineretului 2022. Doriți să aflați mai multe despre datele referitoare la tineret? Consultați și tabloul de bord al indicatorilor UE pentru tineret!

 

Dacă doriți mai multe detalii despre ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, consultați:

• articolele Statistics Explained privind cifrele-cheie referitoare la impactul crizei provocate de pandemia de COVID-19 asupra pieței forței de muncă și ocuparea forței de muncă 

• articolul Eurostat „Statistics 4 beginners” referitor la piața forței de muncă 

• secțiunea de pe site-ul Eurostat dedicată sondajului asupra forței de muncă din UE 

baza de date Eurostat privind sondajul asupra forței de muncă din UE 

 

Dacă doriți să contactați Eurostat sau să adresați întrebări cu privire la utilizarea datelor, accesați pagina de asistență pentru utilizatori.

Jurnaliștii pot contacta serviciul de sprijin pentru presă.