Skip to main content
©European Union: Change in employment rate of people aged 15-29, Q3 2021 compared with Q3 2019 (in percentage points)

Koronapandemian vaikutukset nuorten työllisyyteen

Päivitetty viimeksi Sunnuntai, 01/05/2022

Eurostatin tiedot osoittavat, että nuorten työllisyysasteeseen vaikuttaa eniten koronapandemia.

Koronapandemia on työllisyyden osalta vaikuttanut nuoriin voimakkaammin kuin vanhempaan väestöön. Eurostat vertasi nuorten työllisyysastetta vuosien 2019, 2020 ja 2021 kolmannella vuosineljänneksellä (heinä-, elo- ja syyskuussa) selvittääkseen, miten pandemia on vaikuttanut 15–29-vuotiaiden työllisyyteen. Vertailun tulokset näkyvät myös yllä olevassa kuvassa.

Nuorten työllisyysaste EU:ssa vuonna 2020 oli 2,8 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin pandemiaa edeltäneenä vuonna 2019. Vuonna 2021 työllisyysaste kuitenkin elpyi, ja se oli enää 0,1 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin vuonna 2019.

Vuonna 2020 nuorten työllisyysaste laski kaikissa maissa vuoteen 2019 verrattuna. Voimakkainta nuorten työllisyysasteen lasku oli Liettuassa, Portugalissa, Irlannissa ja Espanjassa, joissa se laski yli 5 prosenttiyksikköä. Unkarissa, Suomessa, Ranskassa, Itävallassa ja Romaniassa nuorten työllisyysaste puolestaan laski vähemmän: laskua oli alle 2 prosenttiyksikköä.

Vuonna 2021 suurin osa EU:n jäsenvaltioista (16 jäsenvaltiota 27:stä) ei vielä ollut täysin elpynyt pandemiasta, koska nuorten työllisyysaste oli edelleen alle vuoden 2019 tason. Voimakkainta nuorten työllisyysasteen lasku oli Portugalissa, Bulgariassa, Latviassa, Tšekissä ja Puolassa (kaikissa vähintään 3 prosenttiyksikköä vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä verrattuna vuoden 2019 vastaavaan aikaan). Toisaalta selvimmin nuorten työllisyysaste nousi koronaa edeltäneeseen tilanteeseen verrattuna Irlannissa, Ranskassa ja Sloveniassa (kaikissa vähintään 2 prosenttiyksikköä vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä verrattuna vuoden 2019 vastaavaan aikaan).

Nämä tiedot on julkaistu Euroopan nuorison teemavuonna 2022. Haluatko saada lisätietoa nuoria koskevista tilastotiedoista? Tutustu myös EU:n nuorisoindikaattorikokoelmaan!

 

Täältä saat lisätietoa nuorten työllisyydestä:

• Statistics Explained -sivuston artikkelit Key figures on the impact of the COVID-19 crisis on the labour market ja Employment – quarterly statistics 

• Eurostatin Statistics 4 beginners -sivuston artikkeli työmarkkinoista 

• Eurostatin EU:n työvoimatutkimuksen verkkosivut 

• Eurostatin EU:n työvoimatutkimuksen tietokanta 

 

Käyttäjätukisivulla voit ottaa yhteyttä Eurostatiin ja kysyä tietojen käytöstä.

Mediatuen sivulta löydät yhteystiedot lehdistöä varten.