Skip to main content

Corpul european de solidaritate

Împreună suntem puternici

Corpul european de solidaritate – Tipuri de activități

ACTIVITĂȚI DE VOLUNTARIAT

Activitățile individuale de voluntariat le permit tinerilor să se implice în munca de zi cu zi a organizațiilor și se desfășoară, de regulă, pe o perioadă cuprinsă între 2 și 12 luni. În unele cazuri, durata minimă a activităților poate fi și de 2 săptămâni. Participanții pot face voluntariat în străinătate sau în țara de reședință, implicându-se în proiecte care vizează incluziunea socială, mediul, cultura etc.

Echipele de voluntariat sunt grupuri formate din 10-40 de tineri provenind din cel puțin două țări diferite, care fac voluntariat împreună pe o perioadă cuprinsă între 2 săptămâni și 2 luni. Masa și cazarea sunt acoperite. În plus, participanții primesc o mică alocație pentru cheltuieli personale.

 

STAGII ȘI LOCURI DE MUNCĂ

Stagiile sunt considerate practică profesională cu normă întreagă, durează între 2 și 6 luni și pot fi reînnoite o singură dată.  Sunt plătite de organizația care le oferă. Stagiarii își dezvoltă competențele personale, educaționale, sociale, civice și profesionale.

Locurile de muncă sunt cu normă întreagă și au o durată între 3 și 12 luni. Sunt remunerate de organizația care îl angajează pe participant.

Stagiile și locurile de muncă se pot derula în țara de reședință a participantului sau în străinătate. Participanții care merg în străinătate primesc și o mică alocație de relocare.

Participanții la activități de voluntariat, stagii și locuri de muncă beneficiază de sprijin lingvistic online și de programe de formare și mentorat. Costurile de deplasare către și dinspre locul de desfășurare a proiectului sunt acoperite.

 

PROIECTE DE SOLIDARITATE

Proiectele de solidaritate sunt inițiate, elaborate și implementate pe o perioadă cuprinsă între 2 și 12 luni de cel puțin cinci tineri care doresc să aducă o schimbare pozitivă la nivelul comunității în care trăiesc. Tinerii care doresc să desfășoare un proiect de solidaritate în țara lor de reședință trebuie să se înregistreze pe portalul Corpului european de solidaritate.