Skip to main content
© European Union © European Union

Îți place să îți ajuți semenii? De ce să nu devii voluntar în comunitatea ta?

Ultima actualizare Joi, 03/02/2022

Ai timp liber la dispoziție? Dacă donezi din timpul tău, poți câștiga experiență utilă, poți cunoaște persoane noi și poți să te mândrești că faci ceva important pentru comunitatea ta.

Există numeroase organizații și inițiative care depind de voluntari, în special de tinerii care le oferă sprijin activ. Oricine poate deveni voluntar. Nu ai nevoie decât de motivație, de compasiune și de dorința de a munci și de a învăța de la alți membri ai comunității.

Definește-ți obiectivele

Oamenii decid să devină voluntari din diverse motive - de cele mai multe ori vor să schimbe în bine viața semenilor lor. Poți deveni voluntar în mai multe domenii, precum activități legate de persoanele fără adăpost, apărarea drepturilor omului sau sprijinirea refugiaților. Primul lucru care trebuie făcut este să te concentrezi pe cauzele sau problemele care sunt importante pentru tine. De exemplu, dacă te preocupă problema persoanelor fără adăpost, ai putea deveni voluntar la un adăpost local.

Ar trebui să ai în vedere și competențele pe care le deții. Ai talent de profesor, mecanic, sau, pur și simplu, interacționezi ușor cu oamenii? Cine ar putea beneficia de aceste competențe? Majoritatea organizațiilor care caută voluntari se așteaptă la un set specific de competențe și, desigur, la o doză suficientă de motivare din partea ta! 

Oricare ar fi momentul în care te decizi să acționezi sau activitatea pentru care optezi, satisfacțiile pe care le vei obține vor fi imense. Fiind voluntar, vei avea șansa de a aduce un serviciu oamenilor și comunității tale. Îți vei face prieteni noi și îți vei lărgi orizonturile. Chiar și o oră pe lună în care îți oferi sprijinul valoros este suficientă. 

Pune lucrurile în mișcare

Înainte de a te implica în cadrul unei organizații, asigură-te că înțelegi ce înseamnă și ce încearcă să realizeze. În funcție de interesele tale, poți alege organizațiile și oportunitățile care ți se potrivesc cel mai bine, le poți contacta și îți poți aduce contribuția. 
De exemplu, dacă te preocupă schimbările climatice, consultă 350.org sau Greenpeace pentru a afla mai multe informații despre campaniile existente și acțiunile din lumea întreagă. 

Ce-ar fi să ajuți refugiații? Dată fiind creșterea afluxului de refugiați în Europa, mai multe organizații furnizează diferite tipuri de sprijin (poți căuta aspecte pe această temă și în baza de date a Corpului european de solidaritate). 
Sau să combați discriminarea? Mai multe mișcări derulează proiecte extraordinare de combatere a discriminării, precum Amnesty International

Nu găsești o organizație care să rezolve problema pe care ai identificat-o? Ce-ar fi să îți inițiezi propriul proiect? Ți se pot alătura vecinii, colegii de la facultate sau prietenii pentru a organiza activități în cartier, la casele pentru vârstnici, pentru a planta o grădină comunitară etc. Inspiră-te din proiectele de solidaritate, parte din programul Corpului european de solidaritate! Cercetează-le și solicită ajutorul agenției naționale.

Ești în căutarea unei surse de inspirație?

Este suficient să intri pe internet și să consulți activitățile de voluntariat propuse pe Portalul european pentru tineret sau în baza de date a Corpului european de solidaritate. Tot pe Portal vei putea citi povestirile tinerilor care și-au împărtășit experiența de voluntariat.

Poți căuta și alte organizații, fie de pe plan local, fie filiale locale ale organizațiilor internaționale.

În afara acestor oportunități din Uniunea Europeană, în multe orașe există filiale locale ale mișcărilor internaționale care sunt în căutare de voluntari. De exemplu, poți consulta pagina națională a acestor organizații:

Există, desigur, și multe alte organizații care caută ajutor din partea tinerilor motivați. Poți consulta platforme generale, precum Meetup.com pentru a identifica activități locale sau platforme de voluntariat (din nou, consultă platformele naționale).

De ce să nu devii voluntar în străinătate?

Dacă vrei să te numeri printre tinerii, tot mai numeroși, care participă la acțiuni de voluntariat în Europa și în lume, ai la dispoziție o mulțime de site-uri care îți permit să faci alegerea corectă!

Dacă ai între 17 și 30 ani, te poți înregistra la Corpul european de solidaritate. După finalizarea unui proces de înregistrare simplu, ai putea fi selectat(ă) și invitat(ă) să faci parte dintr-o gamă largă de proiecte, precum furnizarea de asistență pentru centrele destinate solicitanților de azil, furnizarea de ajutor pentru prevenirea dezastrelor naturale sau abordarea diferitelor probleme sociale din comunități. Înregistrarea în Corp îți permite, de asemenea, să îți depui candidatura în mod proactiv pentru oportunitățile care te interesează.

Există mai multe programe internaționale de voluntariat pentru tineri care îți permit să participi la o misiune cu durata între 6 și 12 luni. De exemplu, există misiuni în domeniul ajutorului social, de mediu, cultural sau umanitar. Unde poți căuta oportunități de voluntariat: