Skip to main content
©Zhifei Zhou - Unsplash ©Zhifei Zhou - Unsplash

Euroopan perinteikkäät elokuvafestivaalit

Päivitetty viimeksi Keskiviikko, 21/10/2020

Hurmaava la-la-land voi toisinaan tuntua olevan kaukana, mutta elokuvataiteen helmien perässä ei tarvitse matkustaa Hollywoodiin asti.

Euroopassa järjestetään vuosittain merkittäviä kansainvälisiä elokuvafestivaaleja – todennäköisesti myös lähellä sinua.

Kaksi veljestä, toinen heistä 33-vuotias ja toinen 31-vuotias, järjestivät Pariisissa 28. joulukuuta 1895 maailman ensimmäisen yleisölle avoimen elokuvanäytöksen. Näytöksessä esitettiin 10 lyhytelokuvaa, joista kukin kesti noin 50 sekuntia. Veljesten sukunimi oli Lumière. Näytöksiin osallistuneet ihmiset saivat todistaa uuden aikakauden alkua, elokuvien syntyä.

Kyseisestä hetkestä on kulunut yli 120 vuotta. Monimuotoisella elokuvataiteella on nykyisin keskeinen asema jokapäiväisessä elämässämme.

Onnistuneet elokuvafestivaalit ovat täydellisen elokuvanautinnon huipentuma. Eikä niiden perässä tarvitse matkustaa valtameren taakse, sillä elokuvafestivaalien kerma löytyy Euroopan unionista.

Sinun kannattaa ajoittaa ulkomaanmatkasi kansainvälisen elokuvafestivaalin yhteyteen. Seuraavaksi esitellään tämän seitsemännen taiteenlajin ystäville seitsemän merkittävää elokuvafestivaalia eri puolilta Eurooppaa.

Hyvä tapa aloittaa vuosi on Alankomaissa aina tammikuussa järjestettävä Rotterdamin kansainvälinen elokuvafestivaali. Sen logossa esiintyy tyylitelty tiikeri. Festivaali keskittyy valtavirran ulkopuolisiin indie-elokuviin ja innovatiiviseen otteeseen.

Berliinin kansainvälinen elokuvafestivaali eli Berlinale on järjestetty Saksan pääkaupungissa vuosittain helmikuussa vuodesta 1978 alkaen. Se on Cannesin ja Venetsian festivaalien kanssa yksi kolmesta tärkeimmästä kansainvälisestä elokuvafestivaalista. Joka vuosi noin 400 elokuvaa tavoittelee Berlinalen arvostettua palkintoa, Kultaista karhua, joka on kaupungin symboli.

Lämpimämmässä paikassa (ja lämpimämpään vuodenaikaan) järjestettävän Cannesin festivaalin juuret ovat 1930-luvulla, mutta tapahtuma pääsi kunnolla vauhtiin vuonna 1947. Festivaali järjestettiin 72. kerran vuonna 2019. Kultaisen palmun voitti eteläkorealaisen ohjaajan Bong Joon-hon läpimurtoelokuva Parasite. Sama elokuva voitti myöhemmin vuoden 2020 parhaan elokuvan Oscar-palkinnon ensimmäisenä vieraskielisenä elokuvana.

Elokuviin kuuluvat tietysti myös piirretyt ja huippuluokan animaatiot. Tähän lajiin voit perehtyä Ranskan Annecyssa kesäkuussa Annecyn kansainvälisellä animaatioelokuvafestivaalilla. Festivaalin ulkoilmanäytöksissä esitetään vaha-animaatioita, tietokoneanimaatioita ja paljon muuta.

Kesäinen ja taiteellinen tunnelma jatkuu Tšekissä Karlovy Varyn kansainvälisellä elokuvafestivaalilla. Se on Keski- ja Itä-Euroopan arvostetuin elokuvafestivaali, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1946. Festivaalin Kristallipallo-pääpalkinto on erittäin arvostettu elokuvamaailmassa.

Syyskuu on uusien lupausten, uusien alkujen ja monien uusien elokuvien aikaa. Euroopan vanhin elokuvafestivaali, Venetsian elokuvafestivaali, järjestetään elokuun lopun ja syyskuun alun välisenä aikana Venetsian biennaalin yhteydessä Venetsian laguunilla Italiassa. Pääpalkinto on nykyisin Kultainen leijona, mutta fasistisen diktatuurin aikana voittajille jaettiin niin sanottu Coppa Mussolini.

San Sebastiánin kansainvälinen elokuvafestivaali järjestetään syyskuun lopussa Baskimaassa Pohjois-Espanjassa. Festivaali sai alkunsa 1950-luvulla. Sen tarkoituksena oli aluksi markkinoida espanjalaisia elokuvia, mutta se päätettiin kuitenkin myöhemmin avata kansainvälisille ja galaksien välisille markkinoille – Star Warsin Euroopan ensi-iltaa vietettiin juuri San Sebastiánissa vuonna 1977.

Joskus pelkkä festivaaleilla käyminen ei riitä, vaan saatat olla kiinnostunut järjestämään festivaalin kotimaassasi, alueellasi tai jopa pikkuruisessa kylässä keskellä ei mitään. Siinä tapauksessa apurahoja kannattaa hakea Luova Eurooppa ‑ohjelmasta.

Kuten juuri ennen näytöstä on tapana sanoa... Nautinnollisia elokuvahetkiä!