Skip to main content
© Tommy Lisbin - Unsplash © Tommy Lisbin - Unsplash

Internationale werkkampen: korte maar intense ervaringen met vrijwilligerswerk!

Laatste wijziging Dinsdag, 31/08/2021

Wel eens van internationale werkkampen gehoord? Geen zorgen, er is geen sprake van dwangarbeid! Als je 18 jaar of ouder bent, is dit een geweldige kans om een gemeenschap te helpen terwijl jij meer ontdekt over haar cultuur en gebruiken.

Wat is een internationaal werkkamp?

Een internationaal werkkamp is een project van doorgaans 2 tot 4 weken waarbij vrijwilligers uit verschillende landen in het kader van een gemeenschapsproject samenwerken met als doel het helpen van een lokale gemeenschap. De kampen zijn op basis van een educatieve en participatieve benadering opgezet en worden georganiseerd door lokale gemeenschappen en organisaties zoals vredesorganisaties, milieugroeperingen en plaatselijke actiegroepen. 

Waarom zou je meedoen?

Internationale werkkampen zijn een mooie kans om nieuwe vrienden te maken, een project uit te voeren en je internationale verstandhouding te verbeteren. Naast tijd voor ontspanning, moet er wat werk worden verzet.

Wie mag deelnemen?

Over het algemeen staan de werkkampen open voor alle jongeren van 14 tot 30 jaar (en zijn ook opties voor mensen ouder dan 30 jaar). Je hebt geen specifieke vaardigheden nodig. Het is voldoende als je erg gemotiveerd bent.

Wat ga ik doen?

Vrijwilligers in een werkkamp worden geacht ongeveer 30 uur per week te werken aan activiteiten ten bate van de lokale gemeenschap of het milieu. De plaatselijke bewoners doen vaak mee aan de projecten. In je vrije tijd kun je je ontspannen, koken en praten, en uitstapjes maken met andere vrijwilligers en de lokale bevolking.

Wat zijn de voorwaarden?

De voorwaarden verschillen per kamp. Meestal krijg je kost en inwoning. Je hebt dus alleen geld nodig voor je eigen reiskosten, een bijdrage aan de organisatie, en wat zakgeld. Als je je aansluit bij een vereniging, is de sociale zekerheid hoogstwaarschijnlijk gedekt. Je moet bereid zijn in een gemeenschappelijke omgeving te wonen en werken. De leefomstandigheden zijn meestal eenvoudig. Het werk kan zwaar zijn, maar is meestal ook leuk en leerzaam. 

Hoe vind je een werkkamp?

Er zijn verschillende organisaties die werkkampen aanbieden, maar de voorwaarden en kosten kunnen per kamp verschillen. Zorg ervoor dat je het aanbod goed bestudeerd.

Dit zijn een paar interessante links om je op weg te helpen. Houd er rekening mee dat deze lijst niet uitputtend is en raadpleeg op het Europese jongerenportaal de landenpagina’s over vrijwilligerswerk. Daar kom je meer te weten over nationale organisaties en hun projecten: