Skip to main content
© Tommy Lisbin - Unsplash © Tommy Lisbin - Unsplash

Taberele internaționale de lucru – experiențe de voluntariat scurte, dar intense

Ultima actualizare Marți, 31/08/2021

Ai auzit vreodată de taberele internaționale de lucru? Nu-ți face griji, nu au nicio legătură cu munca forțată! Dacă ai peste 18 ani, aceste tabere îți permit să vii în sprijinul unei comunități și îți oferă, în același timp, șansa de a-i descoperi cultura și obiceiurile.

Ce este o tabără internațională de lucru?

O tabără internațională de lucru reunește un grup de voluntari din țări diferite care lucrează împreună pentru a ajuta o comunitate locală, în cadrul unui proiect cu durata de 2-4 săptămâni. Taberele sunt găzduite de comunități locale, de organizații precum cele de menținere a păcii sau de protecție a mediului și de grupuri de acțiune comunitară. Abordarea este educativă și participativă. 

Ce avantaje îți aduce participarea la o astfel de tabără?

O tabără internațională de lucru este ocazia ideală de a-ți face prieteni noi, de a participa la realizarea unui proiect constructiv și de a înțelege mai bine contextul internațional. Desigur, ea presupune și muncă, dar și distracție.

Cine poate participa?

În general, orice tânăr cu vârsta între 14 și 30 de ani. Există însă și oportunități pentru cei de peste 30 de ani! Nu sunt necesare competențe speciale, trebuie doar să fii motivat!

Ce va trebui să faci?

Într-o tabără de lucru, se așteaptă ca voluntarii să muncească în jur de 30 de ore pe săptămână, participând la acțiuni în folosul comunității sau al mediului. La proiecte participă deseori și localnici. În timpul liber poți să te relaxezi, să gătești sau să stai de vorbă cu colegii, să participi la activități sau să mergi în excursii cu alți voluntari și cu membri ai comunității locale.

Care sunt condițiile?

Condițiile variază de la o tabără la alta. Masa și cazarea sunt, de regulă, asigurate. Vei avea nevoie doar de bani de buzunar și de banii pentru călătorie și taxa de înscriere pe care trebuie să i-o plătești organizației de trimitere. Dacă intri într-o asociație, îți vor fi acoperite cel mai probabil și contribuțiile de securitate socială. Trebuie să te obișnuiești cu ideea că vei locui și vei munci într-un spațiu colectiv, în care condițiile sunt destul de simple. Munca poate fi obositoare, dar și amuzantă, și clar oferă satisfacții. 

Cum poți găsi o tabără de lucru

Există mai multe organizații care propun tabere de lucru, iar condițiile și costurile diferă de la una la alta. Verifică atent ofertele.

Iată câteva linkuri interesante. Nu e o listă completă, așadar nu uita să verifici și paginile naționale dedicate voluntariatului, precum și Portalul european pentru tineret, unde poți afla mai multe despre organizațiile naționale și despre proiectele lor: