Skip to main content
Een officiële website van de Europese UnieEen officiële website van de EU
©  CoWomen - Unsplash © CoWomen - Unsplash

In een ander EU-land werken

Laatste wijziging Maandag, 24/03/2025

Ben je net afgestudeerd of heb je in eigen land al wat werkervaring opgedaan? Je kunt in heel Europa aan de slag als je maar bereid bent om naar een ander land te verhuizen.

Werken in een ander land kan je op professioneel vlak een duw in de rug geven, maar ook je persoonlijke vaardigheden en cultureel inzicht gaan erop vooruit. Het geeft je daarnaast de kans om een nieuwe taal te leren. Als burger van een EU-lidstaat mag je zonder werkvergunning werken in elk EU-land en in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Je moet wel rekening houden met bepaalde voorwaarden als je in een ander land wilt wonen en werken. 

Zes stappen naar werk in Europa

EURES, de Europese banensite, bevat nuttige tips voor de zes belangrijkste stappen die je moet volgen voor een baan in het buitenland – van vacatures zoeken tot woonruimte vinden.

Onderzoeksbanen

Ben je op zoek naar een baan als wetenschappelijk onderzoeker in het buitenland, kijk dan eens op EURAXESS – Researchers in motion.

Ga na wat de verschillen zijn tussen landen

Solliciteer je in het buitenland, let dan op de verschillen tussen landen, bijvoorbeeld wat betreft de wervingsmethoden. Om een baan te vinden in een ander land is meer nodig dan een vertaling van je cv.

Verhuizen naar het buitenland

Het vinden van woonruimte is niet altijd gemakkelijk. Het is belangrijk om daar ruim vóór je vertrek mee te beginnen. Waar en hoe je woonruimte zoekt, is sterk afhankelijk van het land en de stad waarnaar je verhuist. Maak dus gebruik van lokale informatie. Aarzel niet om voor lokale hulp contact op te nemen met een informatiepunt van Eurodesk . Wanneer je eenmaal in het buitenland woont, is het verstandig om ook contact op te nemen met de ambassade van je land. Die kan je eveneens helpen.

Op de website Your Europe vind je alle informatie die je nodig hebt over je rechten en plichten als je in een ander land woont. Of je nu studeert, werkt of nog op zoek bent naar een baan, je ontkomt er niet aan om bepaalde dingen te regelen voordat je naar een ander land verhuist.

Expatgemeenschappen

Je bent waarschijnlijk niet de enige buitenlander in je nieuwe stad. Overal in de wereld heb je groepen van expats die je graag helpen met nuttige tips, het vinden van huisvesting, je woninginrichting of een baan, en die evenementen voor expats organiseren. Kijk eens op onderstaande websites:

  • Just Landed: kies een land en je wordt verbonden met andere expats in dat land, die je kunnen vertellen wat je nodig hebt om daar te wonen.
  • InterNations: zoek andere expats in meer dan 420 steden over de hele wereld. Krijg tips en hulp en ontmoet elkaar offline tijdens maandelijkse evenementen en activiteiten. 

Op Facebook, Couchsurfing of Meet Up kun je nog allerlei andere groepen van expats vinden. Zoek gewoon op de naam van de stad waarnaar je verhuist.

Voor meer advies kun je contact opnemen met de mensen van Eurodesk, die je overal in Europa kunt vinden.