Skip to main content
© Christian Lue - Unsplash © Christian Lue - Unsplash

De erkenning van hogeronderwijsdiploma’s in Europa

Laatste wijziging Dinsdag, 07/09/2021

Stel, je wilt je diploma in een ander land laten erkennen, bijvoorbeeld omdat je meedoet aan een uitwisselingsprogramma of omdat je er gaat werken of studeren.

Dankzij de Europese ruimte voor hoger onderwijs is het makkelijker om je diploma’s erkend te krijgen.

Hoe is het hoger onderwijs in Europa georganiseerd?

De EU-lidstaten hebben allemaal hun eigen hogeronderwijsstelsel, maar maken stuk voor stuk deel uit van de Europese ruimte voor hoger onderwijs (EHOR). 

Het EHOR-systeem draagt ertoe bij dat hogeronderwijsstelsels in Europa op elkaar aansluiten en dat studenten, onderzoekers en wetenschappers in Europa kunnen samenwerken en makkelijker in het buitenland kunnen studeren of werken.

Het hoger onderwijs is opgebouwd volgens een driefasensysteem: de bacheloropleiding, masteropleiding en doctorsgraad/PhD. Kwalificaties kunnen via het Europees Kwalificatiekader (EKK) met elkaar worden vergeleken. 

Om dat wat makkelijker te maken, heeft de EU een systeem met studiepunten ontwikkeld zodat je kunt laten zien welk niveau je in een ander land van de Europese Unie hebt behaald: het ECTS.

Hoe kan ik mijn academische graad of diploma laten erkennen?

Het ECTS en het EKK zijn “vertaalmiddelen”: er bestaat geen automatische, EU-brede erkenning van universitaire diploma’s. Om je academische graad of diploma in een ander EU-land erkend te krijgen, moet je een nationale procedure doorlopen. Dat kan nodig zijn vanwege werk (bv. een bestuurlijke startersfunctie) of wanneer je een vervolgstudie wilt doen in een ander land (bekijk deze lijst). 

Als er geen ECTS-studiepunten bestaan voor de opleidingen die jij in het verleden hebt gevolgd, moet je misschien een aanvraag tot diplomawaardering of -erkenning indienen. 

De verantwoordelijkheid voor het waarderen van je vroegere opleiding ligt, afhankelijk van het land, bij de onderwijsinstelling, het betreffende ministerie van onderwijs of bij het nationale informatiecentrum voor academische erkenning.

Neem hoe dan ook contact op met het ENIC-NARIC-centrum in het land waar je je diploma wilt laten vergelijken. Dat kan in je eigen land als je in het buitenland hebt gestudeerd, of in een ander EU-land als je daar gaat werken of verder studeren.