Skip to main content
Photo: Marie-Françoise Plissart © Photo: Marie-Françoise Plissart

Szakmai gyakorlatok az Európai Unió Tanácsánál

Utolsó frissítés szerda, 15/02/2023

A Tanács Főtitkársága minden évben négyféle szakmai gyakorlatot hirdet meg: fizetett és nem fizetett gyakorlatok, a nemzeti közigazgatási iskolák hallgatói számára kínált szakmai gyakorlatok és a fogyatékossággal élő gyakornokoknak szóló különleges programok.

Az Európai Unió Tanácsának gyakornokaként:

  • első kézből szerezhetsz tapasztalatot a Tanács Főtitkárságának munkájáról;
  • bővítheted uniós ismereteidet – betekintést nyerhetsz az EU intézményeinek eljárásaiba és szakpolitikáiba;
  • részt vehetsz a Tanács mindennapi munkájában;
  • multikulturális, többnyelvű és többnemzetiségű környezetben dolgozhatsz.

Az alábbi hivatkozásokra kattintva többet is megtudhatsz a szakmai gyakorlatok 4 típusáról: 

A gyakornokok az intézmény egy adott osztályára kerülnek, és az ott kijelölt csapat tagjaként dolgoznak. Feladataik közé tartozhat az értekezleteken való részvétel, jegyzőkönyvtervezetek készítése, előkészítő munka végzése vagy kutatás egy adott témában.

Ki jelentkezhet?

Jelentkezési feltételek: 

  • a pályázónak uniós polgárnak vagy olyan tagjelölt ország lakosának kell lennie, amely már lezárta az uniós csatlakozási tárgyalásokat;
  • legalább két hivatalos uniós nyelvet kell magas szinten ismernie. Mivel az angol és a francia nyelvet széles körben használják a Főtitkárságon belüli belső kommunikációra, e nyelvek alapos ismeretére van szükség.

A pályázatok zöme jelenleg olyan jelentkezőktől érkezik, akik a jog, a politikatudomány, a nemzetközi kapcsolatok, az európai tanulmányok vagy a közgazdaságtan területén szereztek oklevelet. Természetesen más területen szerzett képesítés is elfogadható. Idetartozhatnak például a következők: fordítás, emberi erőforrások, kommunikáció, neveléstudomány, informatika, grafikai tervezés, multimédia, mezőgazdasági technológia, biomérnöki tudományok, egészségügy és élelmiszer-biztonság, energiagazdálkodás, környezetvédelem, repülés- és űrtechnológia.
 
Nem fogadjuk el olyan jelentkezők pályázatát, akik korábban valamely uniós intézménynél, szervnél, ügynökségnél vagy hivatalnál 6 hetet meghaladó ideig (fizetett vagy fizetés nélküli) gyakornoki programban vettek részt vagy állást töltöttek be.

Ütemterv

A szakmai gyakorlatok 2 különböző, 5 hónapos időszakban zajlanak:

  • február 1-jétől június 30-ig (első időszak)
  • szeptember 1-jétől január 31-ig (második időszak)

Mikor kell benyújtani a jelentkezést?

Ha rendszeresen ellátogatsz a Tanács hivatalos weboldalára, részletesen tájékozódhatsz a különböző pozíciókról és jelentkezési határidőkről.