Skip to main content
Photo: Marie-Françoise Plissart © Photo: Marie-Françoise Plissart

Stagii la Consiliul Uniunii Europene

Ultima actualizare Miercuri, 15/02/2023

În fiecare an, Secretariatul General al Consiliului (SGC) oferă 4 tipuri de stagii: remunerate, neremunerate, stagii pentru studenții școlilor naționale de administrație și programe speciale pentru stagiarii cu handicap.

Un stagiu la Consiliul Uniunii Europene (cunoscut informal și sub denumirea de Consiliul UE) îți oferă ocazia de a dobândi:

  • experiență directă privind activitatea SGC;
  • cunoștințe despre UE, înțelegerea, din interior, a proceselor și politicilor instituțiilor UE;
  • ocazia de a participa la activitatea de zi cu zi a Consiliului;
  • șansa de a lucra într-un mediu multicultural, multilingv și multietnic.

Poți afla mai multe informații privind aceste 4 tipuri de stagii accesând linkurile corespunzătoare de mai jos: 

Stagiarii vor fi alocați unui departament și se vor număra printre membrii echipei căreia îi sunt alocați. Sarcinile acestora pot include participarea la reuniuni, redactarea proceselor-verbale, efectuarea de activități de pregătire sau documentare pe un anumit subiect.

Cine poate candida

Criterii de eligibilitate: 

  • trebuie să fii cetățean al UE sau să vii dintr-o țară candidată care a încheiat negocierile de aderare la UE.
  • trebuie să cunoști foarte bine cel puțin două limbi oficiale ale UE. Dat fiind faptul că engleza și franceza sunt utilizate intens pentru comunicarea internă în cadrul SGC, este necesară o bună cunoaștere a limbii engleze sau franceze.

Majoritatea candidaților au obținut diplome în drept, științe politice, relații internaționale, studii europene și economie, dar poți avea calificări și în alte domenii, precum: traduceri, resurse umane, comunicare, științele educației, informatică, concepție grafică, multimedia, tehnologie agricolă, inginerie biochimică, sănătate și siguranța alimentară, managementul energiei, mediu, inginerie aerospațială.
 
În cazul în care ai beneficiat deja de orice tip de stagiu (remunerat sau neremunerat) sau loc de muncă pe o perioadă mai lungă de 6 săptămâni în cadrul unei instituții, al unui organism, al unei agenții sau al unui oficiu al UE nu ești eligibil(ă) pentru înscriere.

Calendar

Stagiile se împart în 2 perioade diferite, fiecare cu o durată de 5 luni:

  • de la 1 februarie la 30 iunie (prima perioadă)
  • de la 1 septembrie la 31 ianuarie (a doua perioadă)

Când te poți înscrie

Pentru informații detaliate privind diferitele posturi și termenele-limită pentru depunerea candidaturilor, consultă periodic site-ul oficial al Consiliului UE.