Skip to main content
Plastic blocks for recycling ©Photo by Nick Fewings on Unsplash

Life in plastic, not so fantastic! (O viață din plastic? Nimic fantastic!)

Ultima actualizare Joi, 17/12/2020

Nu toate materialele plastice trebuie demonizate, dar plasticul de unică folosință provoacă numeroase daune mediului nostru. Iată cum poți să abordezi această problemă și să contribui la eforturile de salvare a planetei.

Plasticul este pretutindeni: în îmbrăcăminte, în calculatoare și în aparatele electrocasnice. Îl găsim uneori și acolo unde nu ne-am aștepta, de exemplu în alimente. Știi că se folosește pentru a sigila plicurile de ceai sau că poate fi găsit și în brânză? Însă, fără plastic, nu ai avea nici smartphone!

Plasticul a devenit foarte popular pentru că este versatil, ieftin de produs și are utilizări multiple. Departe de ipotezele simpliste, nu putem spune că tot plasticul e dăunător: este folosit în scopuri medicale, în mijloace de transport și în majoritatea aparatelor noastre electrocasnice – fără plastic, ele nu ar putea funcționa.

Datorită unui sistem implementat în 1988 pentru a facilita reciclarea, pot fi identificate cel puțin 7 tipuri diferite de materiale plastice. Este posibil să întâlnești și termenul „bioplastic”, care te poate induce în eroare. Înseamnă pur și simplu că nu provine dintr-o sursă bazată pe combustibili fosili, deoarece, deși plasticul se produce în proporție de peste 99 % din petrol, gaze naturale și cărbune, există și materiale de origine vegetală – cum ar fi amidonul de porumb și cartoful – care pot fi utilizate în acest scop. Din nefericire, „bioplasticele” nu sunt mai puțin poluante, deoarece nici ele nu se vor biodegrada în oceane.

Acesta este motivul pentru care se spune că deșeurile de plastic nu dispar niciodată – chiar și după descompunere continuă să existe în fragmente atât de mici încât devin invizibile pentru ochiul uman. Microplasticele se găsesc pretutindeni și sunt toxice pentru toate vietățile, inclusiv pentru oameni. Nu există niciun truc de magie care să ducă la dispariția plasticului, reciclarea este limitată și poate deveni chiar foarte dăunătoare pentru comunități care nu intră în raza noastră vizuală. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, când țările bogate își transportă deșeurile de plastic în regiuni îndepărtate, amenințând astfel resursele naturale și sănătatea comunităților locale. În plus, această strategie poluează și mai mult, adăugând amprenta de carbon a transporturilor.

Prin urmare, combaterea consumului de plastic de unică folosință este cea mai rapidă acțiune pe care o avem la îndemână pentru a reduce deșeurile de plastic. UE este conștientă de daunele pe care plasticul de unică folosință le provoacă planetei noastre și a ascultat preocupările cetățenilor. De aceea, în 2019, Parlamentul European a adoptat o nouă lege care interzice articolele din plastic de unică folosință. De exemplu, începând din 2021, sunt interzise toate tacâmurile din plastic, bețișoarele pentru urechi, paiele și agitatoarele de unică folosință.

Și tu poți juca acum un rol! Nu este foarte ușor să îți schimbi obiceiurile de zi cu zi și să eviți întotdeauna plasticul de unică folosință, dar iată câteva sfaturi pe care le poți urma:

1. Întoarce-te la materialele de bază: nu cu foarte mulți ani în urmă, plasticul nu exista peste tot, iar bunicii și mai ales străbunicii noștri au putut să trăiască și să se bucure de viață și fără el! Au mers la piață cu propriile pungi de bumbac și au organizat mese în aer liber cu tacâmuri reutilizabile. Ce-ar fi să optezi și tu pentru această tendință vintage?

2. Fă o schimbare distrându-te: transformă reducerea consumului de plastic de unică folosință într-o provocare pentru tine și prietenii tăi. Puteți încerca să strângeți într-un borcan toate materialele plastice de unică folosință pe care le utilizați timp de o săptămână, iar câștigător va fi cel care are borcanul cel mai gol. În acest fel îți vei face și o idee despre cantitatea de plastic pe care o consumi. Vei avea surpriza să constați că e destul de mare!

3. Fii curios și caută alternative: nu e nimic rău în a bea pe timp de vară o limonadă răcoritoare cu un pai. Dar n-ai putea să folosești unul din bambus? Ori din oțel, hârtie sau sticlă? Poți folosi chiar și paie din paste făinoase! – Să sperăm că bucătăria italiană nu se va supăra prea tare.

4. Fii original: ia-ți tot timpul cu tine „trusa de ecosupraviețuire”! O pungă pentru cumpărături, cana de cafea, tacâmuri din bambus sau metal, sticla de apă... chiar și în avion! Multe persoane se simt obligate să cumpere apă îmbuteliată când călătoresc, deoarece cred că la controlul de securitate din aeroport li se vor reține sticlele. În realitate, poți urca în avion cu sticla, dacă este goală.

5. Folosește-ți creativitatea: continuă să înveți și să descoperi noi alternative la produsele din plastic de unică folosință. De exemplu, în loc să folosești folie de plastic pentru a-ți împacheta sandvișurile, creează-ți propriul ambalaj, pe bază de ceară de albine – ar putea fi un proiect potrivit pentru o seară liniștită de duminică în familie.   

Nu uita că faci toate acestea pentru că îți pasă de mediul înconjurător. Faptul că te străduiești este deja un pas important înainte, iar eforturile tale vor fi benefice pentru planetă.

Vrei să mergi mai departe?

Alătură-te campaniilor și coalițiilor internaționale care pledează pentru reducerea deșeurilor de plastic în întreaga lume!