Skip to main content
Plastic blocks for recycling ©Photo by Nick Fewings on Unsplash

Hjälp till att få bort plasten!

Senaste uppdatering Torsdag, 17/12/2020

All plast är inte dålig, men engångsplast orsakar stora miljöskador. Läs våra tips om hur du kan bidra till mindre plastavfall för jordens bästa.

Plast finns i allt från kläder till datorer och hushållsapparater. Det finns till och med plast i maten vi äter. Visste du att plast används för att försegla tepåsar eller att det kan finnas plastrester i ost? Men utan plast skulle du inte heller ha en mobiltelefon.

Plast har blivit så populärt eftersom det är ett mångsidigt material som kan användas på många sätt och är billigt att tillverka. Och all plast är inte dålig: den används inom vården och transporter och i de flesta av våra hushållsapparater. I vissa fall är plasten helt nödvändig.

Det finns minst sju olika typer av plast enligt ett system som infördes 1988 för att underlätta återvinningen. Du kanske också har stött på termen ”bioplast” som kan vara vilseledande. Det betyder bara att plasten inte kommer från en fossilbaserad källa utan från växtbaserade material som majs- eller potatisstärkelse. Men 99 procent av plasten kommer ändå från olja, naturgas och kol. Dessutom är bioplast inte mindre förorenande eftersom den inte heller är biologiskt nedbrytbar.

Det är därför man säger att plastavfallet finns kvar för evigt. Det bryts till slut ner till mikroplast – pyttesmå plastbitar som inte går att se med blotta ögat. Mikroplasten finns överallt och är skadlig för alla arter, även människan. Det finns inget magiskt trick för att få bort all plast. Återvinningen är begränsad och kan dessutom ställa till med stor skada när rika länder fraktar sitt plastavfall till andra delar av världen, vilket hotar både naturresurserna och människors hälsa. Dessutom bidrar själva transporten till föroreningar.

Den snabbaste åtgärden vi kan vidta för att minska plastavfallet är därför att minska användningen av engångsplast. EU vet hur skadlig engångsplasten är för planeten och har lyssnat på människors farhågor. År 2019 antog Europaparlamentet och rådet en ny lag om förbud mot engångsartiklar av plast som började gälla 2021. Lagen innebär att det inte längre får säljas några bestick, bomullspinnar, sugrör och omrörare av plast.

Nu är det din tur att göra en insats! Det är inte så lätt att ändra sina vanor och det kan vara svårt att undvika alla engångsplast, men här får du några tips:

1. Lev mer som förr: För inte så länge sen var plast inte lika vanligt och våra mor- och farföräldrar och tidigare generationer klarade sig bra ändå! De hade med sig korgar eller tygkassar när de gick och handlade och använde vanliga bestick på picknicken. Varför inte hoppa på den här vintagetrenden?

2. Gör något kul: Utmana dig själv och dina kompisar att minska er användning av engångsplast. Samla ihop alla plastartiklar ni använder under en vecka och se vems hög som är minst. Det är också ett sätt att tydligt se hur mycket plast ni använder – du kommer att bli förvånad!

3. Var nyfiken och hitta alternativ: Om du vill dricka läsk med sugrör, varför inte använda ett sugrör av bambu, metall, papper eller glas? Det finns till och med sugrör av pasta! – Vi ber det italienska köket om ursäkt för det här tipset.

4. Var unik: Ta med ditt eget miljövänliga överlevnadskit överallt! En tygkasse, kaffemugg, bestick av bambu eller metall och en vattenflaska... till och med på flyget! Många tror att de måste köpa en vattenflaska på flygplatsen eftersom de tror att de inte kommer igenom säkerhetskontrollen med sin egen flaska. Men om den är tom är det inga problem!

5. Var kreativ: Fortsätt att upptäcka och lära dig om nya alternativ till engångsplast. I stället för att packa in din smörgås i plastfolie kan du göra en egen bivaxduk. Det kan bli en mysig pysselstund när du är ledig.   

Kom ihåg att du gör detta eftersom du bryr dig om miljön. Att försöka göra ditt bästa är redan ett stort steg och kan definitivt bidra till en bättre planet.

Vill du göra mer?

Du kan delta i internationella kampanjer för att minska plastavfallet i världen!