Skip to main content
© Priscilla Du Preez - Unsplash © Priscilla Du Preez - Unsplash

Erasmus+ -nuorisovaihto: perustietoa

Päivitetty viimeksi Perjantai, 20/01/2023

Haluaisitko työskennellä eri maista tulevien nuorten kanssa yhteisessä hankkeessa muutaman viikon ajan? Erasmus+ -nuorisovaihto tarjoaa mahdollisuuden tutustua muihin eurooppalaisiin nuoriin

Nuorisovaihtoon osallistuminen kehittää monenlaisia taitoja. Vaihdon aikana voi nähdä yhteiskunnan realiteetteja ja kulttuurieroja uudesta näkökulmasta ja edistää demokraattisia arvoja, solidaarisuutta ja ystävyyttä.

Mitä nuorisovaihdossa tapahtuu?

Nuorisovaihdon ideana on, että nuoret voivat hetken aikaa jakaa arkea toisten nuorten kanssa ja työskennellä yhteisessä hankkeessa.

Nuorille järjestetään vaihdon yhteydessä esimerkiksi työpajoja, ryhmäkeskusteluja, illanviettoja, taide-, urheilu- ja ulkoilutapahtumia, roolileikkejä ja tapaamisia paikallisten kanssa. Vaihdon aikana karttuneet kokemukset ja uudet taidot voidaan kirjata Youthpass-todistukseen, jonka avulla ne on helppo liittää myöhemmin osaksi vaikkapa ansioluetteloa.

Miten nuorisovaihtoon pääsee mukaan? 

Nuorisovaihtoon voi osallistua kahdella tapaa: Hanke voi olla joko nuorisojärjestöjen (tai jonkin muun organisaation) hallinnoima tai nuorten itsensä kokoaman ryhmän (13–30-vuotiaiden) järjestämä. Hakemusta ei voi tehdä yksityishenkilönä.

Tiesitkö tämän? Vaihdossa voi olla mukana 16–60 henkeä.

Kuinka kauan vaihto kestää?

Vaihto kestää 5–21 päivää (lisäksi matkapäivät).

Mitä osallistuminen maksaa?

Osallistujat saavat avustuksen matkakuluihin sekä vaihdon aikaisiin toimiin liittyviin välttämättömiin kuluihin.

Mihin maihin voi mennä nuorisovaihtoon?

Nuorisovaihtoon voi osallistua ohjelmamaissa tai missä tahansa EU:n naapurialueen kumppanimaassa.

Apua ja opastusta

Saat tietoa nuorisovaihtoon osallistuvista organisaatioista ottamalla yhteyttä oman maasi kansalliseen Erasmus+ -toimistoon.  

Jos nuorisovaihto ei tunnu sinulle sopivalta vaihtoehdolta, tutustu opiskelijavaihtoa, vapaaehtoistyötä ja ulkomailla opiskelua ja työskentelyä käsitteleviin sivuihin. Myös Eurodesk Opportunity Finder -sivustolta voi löytyä kiinnostavia hakukohteita.