Skip to main content
© Priscilla Du Preez - Unsplash © Priscilla Du Preez - Unsplash

Erasmus+-Jongerenuitwisselingen: Alles wat je moet weten

Laatste wijziging Vrijdag, 20/01/2023

Jongeren uit verschillende landen die maximaal 21 dagen gezamenlijk aan een project werken. Ontdek de Erasmus+-Jongerenuitwisselingen en leer je Europese buren kennen.

Deelnemen aan een jongerenuitwisseling is een geweldige kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, bewuster te worden van de sociale werkelijkheid en culturele verschillen en je gevoel voor waarden als solidariteit, democratie en vriendschap te versterken. Op deze pagina vertellen we je hoe je kunt deelnemen aan een jongerenuitwisseling.

Hoe werkt het?

Bij een jongerenuitwisseling woon en leef je voor een korte periode samen met andere jongeren en werk je gezamenlijk aan een project.

Je neemt deel aan activiteiten zoals workshops, debatten, interculturele avonden, sportieve en artistieke activiteiten, rollenspelen, ontmoetingen met de lokale bevolking, buitenactiviteiten en nog veel meer. Je leerervaringen worden vastgelegd in een Youthpass en zo expliciet erkend. De tool van dezelfde naam waarmee je het certificaat samenstelt, erkent ook leerresultaten van jongerenwerk en solidariteitsactiviteiten.

Hoe kun je deelnemen? 

Hoe je deelneemt, hangt ervan af of de uitwisseling wordt georganiseerd door een jongerenorganisatie (of een ander type organisatie) of door een informele groep jongeren (tussen 13 en 30 jaar). Je kunt geen aanvraag doen als individu.

Wist je dit al? Aan een uitwisseling kunnen 16 tot 60 jongeren deelnemen!

Hoe lang?

Je bent op zijn vroegst na 5 dagen en op zijn laatst na 21 dagen weer thuis (reisdagen niet meegeteld).

Wat kost het?

Over de kosten hoef je je geen zorgen te maken. Je krijgt een tegemoetkoming in de kosten voor je reis, praktische zaken en activiteiten tijdens de uitwisseling.

Waar kun je naartoe gaan in het kader van een jongerenuitwisseling?

Een jongerenuitwisseling wordt gehouden in een programmaland of in een van de partnerlanden die grenzen aan de EU.

Hulp nodig?

Als je op zoek bent naar een geschikte deelnemende organisatie of nog vragen hebt, kun je het best contact opnemen met het nationaal agentschap van Erasmus+ in jouw land. 

Als een jongerenuitwisseling niets voor jou is, kijk dan eens naar de artikelen over schooluitwisseling, vrijwilligerswerk en studeren of werken in het buitenland onder “Go abroad”. Of zoek op Eurodesk Opportunity Finder naar iets wat bij je past.