Skip to main content
© Brian Yurasits - Unsplash © Brian Yurasits - Unsplash

Voluntariat în toată lumea

Ultima actualizare Luni, 14/11/2022

Dorești să-ți ajuți semenii în afara Europei? De exemplu, prin ajutor umanitar? Îți place să descoperi oameni și culturi noi? Iată câteva din numeroasele oportunități internaționale de voluntariat din întreaga lume.

Voluntariatul îți permite să cunoști oameni noi, să te familiarizezi cu alte culturi și să dobândești noi competențe, oferindu-ți, în același timp, satisfacția de a-i ajuta pe alții. Experiența internațională câștigată în urma participării la o acțiune de voluntariat în străinătate ar putea fi și începutul unei cariere care să te poarte prin toată lumea!

Sprijinirea comunităților vulnerabile prin intermediul voluntariatului UE în domeniul ajutorului umanitar

Proiectele acțiunii de voluntariat în domeniul ajutorului umanitar din cadrul Corpului european de solidaritate au nevoie de voluntari care să se alăture echipelor și operațiunilor de pe teren. 

Pe lângă pregătirea și ajutorul în caz de dezastre, proiectele acoperă o gamă largă de aspecte. Ai nevoie de câteva exemple? Promovarea egalității de gen, protejarea femeilor și a copiilor, protejarea refugiaților și a persoanelor strămutate în interiorul țării, protejarea migranților fără acte de identitate, atenuarea efectelor schimbărilor climatice, îmbunătățirea securității alimentare etc.

Dacă ai între 18 și 35 de ani și dorești să-ți aduci contribuția, accesează portalul Corpului european de solidaritate, unde vei putea să îți înregistrezi profilul și să îți exprimi interesul.   Oricine se poate înscrie, deci situația ta specifică și orice alte dificultăți sau nevoi speciale pe care le-ai putea avea nu vor constitui un obstacol în calea participării tale. Dacă ești selectat, vei putea să iei parte la proiecte care pot dura între 2 și 12 luni (dacă mergi pe cont propriu) sau între 2 săptămâni și 2 luni (dacă mergi ca membru al unei echipe formate din cel puțin 5 persoane). 

Comisia Europeană se va asigura că organizațiile selectate, care trimit și găzduiesc tineri voluntari ai UE, vor respecta o serie de condiții, inclusiv că:

  • aderă la principiile umanitare de umanitate, neutralitate, imparțialitate și independență, precum și la principiul de a nu face rău; 
  • dispun de proceduri solide pentru a garanta în orice moment securitatea și siguranța voluntarilor, inclusiv planuri de evacuare în situații extreme;
  • dispun de resurse adecvate pentru a se asigura că voluntarii se pot bucura de o experiență de învățare datorită unui mentorat adecvat.

Cum te poți înscrie? Mergi pe portalul Corpului european de solidaritate și exprimă-ți interesul!  

Pe lângă oportunitățile de voluntariat oferite de UE, ai șansa să faci o schimbare și împreună cu Organizația Națiunilor Unite.

ONU a lansat un program de voluntariat special pentru tineri, intitulat UN Youth Volunteers (Tinerii voluntari ai Națiunilor Unite). Dacă ai între 18 și 29 de ani, te poți implica în inițiative de dezvoltare și pace din întreaga lume. Poți lucra în domeniul drepturilor omului, al adaptării la schimbările climatice, al asistenței medicale primare, al gestionării dezastrelor, al consolidării păcii, al implicării tinerilor sau în multe alte domenii.

Ca tânăr voluntar ONU, vei contribui la promovarea păcii și a dezvoltării durabile în țara ta sau în orice altă țară din lume. Vei putea lucra fie direct într-o agenție ONU, fie într-una dintre organizațiile sale partenere, într-o universitate sau în cadrul unei autorități naționale. Majoritatea misiunilor durează între 6 și 24 de luni. Voluntarii primesc o alocație de bază pentru costurile de trai. Dacă faci voluntariat în afara zonei de origine, transportul și alte câteva costuri de bază sunt plătite de agenția gazdă. Misiunile sunt publicate pe site-ul ONU, în secțiunea „Special Calls for Volunteers”, precum și pe paginile de Facebook, Twitter și LinkedIn dedicate. 

Dacă ai cel puțin 25 de ani și câțiva ani de experiență profesională într-o anumită specialitate, ai putea să te înscrii în UNV Global Talent Pool (Rezerva mondială de talente a programului de voluntariat al ONU). De asemenea, te-ar putea interesa și voluntariatul online cu serviciul de voluntariat online al UNV.

Alte idei...

Comitetul de coordonare pentru Serviciul Internațional de Voluntariat (CCIVS) este o rețea internațională care răspunde de coordonarea acestui serviciu în întreaga lume. Nu recrutează voluntari, dar furnizează date de contact pentru diferite organizații de voluntariat din țara în care locuiești sau dintr-o țară vecină.

În plus, poți explora site-ul Service Civil International, o organizație dedicată voluntariatului pentru pace încă din 1920. Organizațiile SCI oferă oportunități de voluntariat de calitate, pe termen scurt și lung, la nivel mondial, la care pot participa persoane de toate vârstele. Voluntarii se pot înscrie la proiecte în propria țară sau în străinătate. 

Verifică și site-ul Alianței organizațiilor participante la Serviciul european de voluntariat. Membrii aceste alianțe desfășoară proiecte internaționale de voluntariat în propria țară și fac schimb de voluntari între ei. Toți respectă Carta de calitate a Alianței, care subliniază valoarea adăugată a voluntariatului, aspectul său educațional și standardele de calitate convenite de către membri.