Skip to main content
Επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΕπίσημος ιστότοπος της ΕΕ
© Markus Spiske - Unsplash © Markus Spiske - Unsplash

Καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: τι κάνει η ΕΕ;

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 01/10/2020

Όλοι έχουμε καθήκον να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή. Ποιες δράσεις αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα; Τι ισχύει για τους διεθνείς οργανισμούς;

Η κλιματική αλλαγή είναι το αποτέλεσμα της μεταβολής των καιρικών συνθηκών που προκαλεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης. Οι αλλαγές που παρατηρούνται στο κλίμα της Γης έχουν ήδη ευρείες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, στην οικονομία, καθώς και στην ανθρώπινη υγεία και την ευημερία στην Ευρώπη. Νέα επίπεδα ρεκόρ εξακολουθούν να σημειώνονται όσον αφορά τις θερμοκρασίες, τα επίπεδα της θάλασσας και τη μείωση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική.


Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή μέσω φιλόδοξων εσωτερικών πολιτικών και στενής συνεργασίας με τους διεθνείς εταίρους. H ΕΕ είναι επίσης ο μεγαλύτερος συνεισφέρων παγκοσμίως στη διεθνή χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής‬‬‬‬‬. ‬‬‬‬‬

Η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050 με στόχους για το 2020, το 2030 και το 2050 και παρακολουθεί την πρόοδο. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 23 % μεταξύ του 1990 και του 2018, ενώ η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη κατά 61 % κατά την ίδια περίοδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει την κλιματική αλλαγή στην κορυφή του πολιτικού της θεματολογίου με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει ως πρωταρχικό στόχο να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050. Τα κυριότερα μέτρα ποικίλλουν από τη φιλόδοξη μείωση των εκπομπών έως την πραγματοποίηση επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία αιχμής και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης. 

Υπάρχουν πολλοί νόμοι και πρωτοβουλίες της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα. Η ΕΕ έχει επίσης αναπτύξει παιδαγωγικούς πόρους, όπως «Our Planet Our Future», και προσφέρει χρηματοδότηση σε οργανώσεις νεολαίας και νέους (βλ. άλλα άρθρα στο παρόν τμήμα). 
 


Τι ισχύει για τους διεθνείς οργανισμούς;

Διεθνείς οργανισμοί όπως τα Ηνωμένα Έθνη πρωτοστατούν στην προσπάθεια εξεύρεσης παγκόσμιων λύσεων. 

Το 1992 οι χώρες ενέκριναν τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), η οποία καθορίζει το συνολικό πλαίσιο για την παγκόσμια δράση για την κλιματική αλλαγή. Σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου είναι επίσης συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας του Παρισιού του 2015, η οποία έχει ως στόχο τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 °C και τη συνέχιση των προσπαθειών για περιορισμό της σε 1,5 °C σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, καθώς και την ενίσχυση της ικανότητας των χωρών να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τη στήριξη των προσπάθειών τους. Οι διεθνείς αυτές συμφωνίες συζητώνται στις ετήσιες διασκέψεις των μερών (COP).

Το 2015, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ ενέκριναν την Ατζέντα του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία παρέχει ένα κοινό σχέδιο για την ειρήνη και την ευημερία για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Στο επίκεντρό της βρίσκονται οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ), οι οποίοι αποτελούν επείγουσα έκκληση για ανάληψη δράσης από όλες τις χώρες. Ένα υγιές περιβάλλον διαδραματίζει καίριο ρόλο στην επίτευξη πολλών ΣΒΑ, ενώ ο στόχος 13 προβλέπει την «Ανάληψη επείγουσας δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της». 

Παράλληλα με αυτή την πολιτική δράση, οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιούν διάφορες εκστρατείες στις οποίες μπορείτε και εσείς να συμμετάσχετε ως πολίτης, για παράδειγμα:

  • #WorldEnvironmentDay: ετήσια εκστρατεία για την ενθάρρυνση της ευαισθητοποίησης και της δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία του περιβάλλοντός μας.
  • #BreatheLife: εκστρατεία η οποία κινητοποιεί πόλεις και άτομα για την προστασία της υγείας και του πλανήτη μας από τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Συνασπισμό για το Κλίμα και τον Καθαρό Αέρα. 
  • #CleanSeas: εκστρατεία για την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά.


Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελεί μόνο ευθύνη αλλά και ευκαιρία και, φυσικά, ο/η καθένας/καθεμία από εμάς μπορεί να αναλάβει δράση! Συμβουλευθείτε και άλλα άρθρα σε αυτή την ενότητα για να ανακαλύψετε τι κάνουν οι άλλοι νέοι για να σώσουν τον πλανήτη μας και τι θα μπορούσατε και εσείς να κάνετε.