
Combaterea schimbărilor climatice: ce măsuri ia UE?
Ultima actualizare Joi, 01/10/2020
Cu toții avem îndatorirea de a combate schimbările climatice. Ce măsuri ia Uniunea Europeană pentru a face față acestei probleme? Dar organizațiile internaționale?
Schimbările climatice sunt rezultatul transformării tiparelor noastre meteorologice ca urmare a creșterii temperaturii medii pe Pământ. În Europa, schimbările climatice observate la nivelul întregii planete au un impact amplu asupra ecosistemelor, a economiei, a sănătății umane și a stării de bine a oamenilor. Temperaturile, nivelul oceanelor și reducerea calotei glaciare din Oceanul Arctic înregistrează noi recorduri.
Ce măsuri ia Uniunea Europeană?
Uniunea Europeană combate schimbările climatice prin politici interne ambițioase și printr-o cooperare strânsă cu partenerii internaționali. UE este, de asemenea, cel mai mare contribuitor la finanțarea internațională pentru acțiuni de combatere a schimbărilor climatice.
Uniunea Europeană a adoptat o strategie pe termen lung pentru o Europă neutră din punct de vedere climatic în 2050, cu obiective pentru 2020, 2030 și 2050 și monitorizează evoluția. Între 1990 și 2018, UE a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu 23 %, în timp ce economia a crescut cu 61 % în aceeași perioadă.
Comisia Europeană a inclus schimbările climatice printre prioritățile agendei sale politice odată cu Pactul verde european, prezentat public în decembrie 2019 de către președinta Ursula von der Leyen. Pactul verde european are drept obiectiv principal să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Măsurile esențiale variază de la reducerea ambițioasă a emisiilor la realizarea de investiții în cercetarea și inovarea de vârf, cu scopul de a conserva mediul natural al Europei.
Sunt în vigoare multe legi și inițiative UE pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și pentru instaurarea tranziției către neutralitatea climatică. UE a dezvoltat, de asemenea, resurse pedagogice precum „Planeta noastră, viitorul nostru” și oferă finanțare pentru organizațiile de tineret și tineri (consultă și alte articole din această secțiune).
Ce fac organizațiile internaționale?
Organizațiile internaționale, precum Organizația Națiunilor Unite, arată calea de urmat pentru a găsi soluții globale.
În 1992, țările au adoptat Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC), care stabilește cadrul general pentru acțiunea globală privind schimbările climatice. Aproape toate țările lumii sunt semnatare ale Acordului de la Paris din 2015, care vizează limitarea încălzirii globale mult sub 2 °C și urmărește eforturi de a o limita la 1,5 °C prin comparație cu epoca preindustrială, precum și consolidarea capacității țărilor de a face față impactului schimbărilor climatice și susținerea acestora în eforturile pe care le depun. Aceste acorduri internaționale se discută la Conferințele anuale ale părților.
În 2015, statele membre ale UE au adoptat Agenda pentru dezvoltare durabilă 2030, care prevede un proiect comun pentru asigurarea păcii și a prosperității, atât pentru omenire, cât și pentru planetă. În centrul acesteia se află cele 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD), care reprezintă un apel urgent la măsuri concrete către toate țările. Un mediu sănătos joacă un rol esențial în îndeplinirea multora dintre ODD, în timp ce obiectivul 13 stabilește „întreprinderea de acțiuni concrete urgente pentru combaterea schimbărilor climatice și a impactului acestora”.
Pe lângă această acțiune politică, organizațiile Națiunilor Unite derulează mai multe campanii la care poți și tu să iei parte în calitate de cetățean, precum:
- #WorldEnvironmentDay: o campanie anuală de încurajare a conștientizării la nivel mondial și a acțiunilor prin care să ne protejăm mediul.
- #BreatheLife: o campanie care mobilizează orașe și persoane pentru a ne proteja sănătatea și planeta de efectele poluării aerului, organizată în parteneriat cu OMS, Banca Mondială și Coaliția pentru climă și aer nepoluat.
- #CleanSeas: o campanie care face apel la măsuri de combatere a poluării marine cu materiale plastice
Combaterea schimbărilor climatice nu este doar o responsabilitate, ci și o oportunitate și, desigur, fiecare dintre noi poate lua măsuri! Consultă alte articole din această secțiune pentru a descoperi ce fac alți tineri pentru a salva planeta și ce ai putea face tu.