Trasee fantastice și tradiții sinistre în Europa
Ultima actualizare Luni, 21/10/2024
Gata de aventuri cu frisoane? Descoperă unele dintre cele mai macabre locuri și tradiții europene.
Pentru copiii anilor 90, filmul „Coșmar înainte de Crăciun” ar fi putut fi o experiență traumatizantă. În zilele noastre, avem filmul „Coco”, pe tema sărbătorii mexicane Ziua morților (Dia de los Muertos). Însă, în loc să ne sperie, povestea e plină de căldură și de momente emoționante (adulții știu bine despre ce vorbim, nu?).
Cauți povești cu adevărat misterioase și oarecum înspăimântătoare? Avem! Mai ales în perioada aceasta a anului.
Așa că instalează-te confortabil, ia o cană de ceai (sau o felie de plăcintă cu dovleac) și plănuiește-ți următoarea aventură cu frisoane în Europa!
Începutul (probabil)
Știai că vestitul Halloween (prescurtare a englezescului „All Hallows’ Eve”, adică Ajunul zilei tuturor spiritelor) se trage din străvechiul ritual celtic Samhain, care înseamnă „sfârșitul verii”? În vremurile acelea, Anul Nou începea pe 1 noiembrie. În ajun, oamenii (în mare parte fermieri) mulțumeau pentru recolte și începeau pregătirile pentru lunile de iarnă.
Ei credeau că, în acea noapte, voalul care separă cele două lumi, a viilor și a morților, se subția tot mai mult și le permitea spiritelor să viziteze lumea celor vii.
Ai auzit de legenda lui Stingy Jack? Un irlandez șmecher și bețiv, care a încercat să păcălească Moartea de câteva ori, a fost trădat de ficat și forțat să moară de către propriul corp. Spiritul bietului Jack a fost respins la porțile iadului, așa că a fost condamnat să rămână între cele două lumi, umblând fără țintă cu un tăciune aprins într-o gulie scobită.
Probabil că de aici a plecat tradiția dovleacului scobit cu o lumânare aprinsă înăuntru, care le luminează calea copiilor costumați în spirite care colindă din ușă-n ușă.
Să pregătim atmosfera. Încotro?
Rămânem pe aceeași temă și în aceeași zonă de pe glob. Începem vacanța de toamnă pe tărâmurile încărcate de mister ale Regatului Unit? O șansă să-l vedem pe Nessie, legendarul monstru din Loch Ness (Scoția), devenit popular în anii 1930.
Dar putem începe cu închisorile subterane din Londra sau din Edinburgh, ba chiar cu toate deodată! Nu vrei să cobori sub pământ? Așteaptă atunci ziua de 5 noiembrie (știi cântecul „Remember Remember...” și filmul V de la Vendetta)? E Noaptea Guy Fawkes. Focurile de tabără și artificiile luminează cerul orașului în amintirea nopții în care a fost descoperit complotul prafului de pușcă: în 1605, Guy Fawkes, care era catolic și lupta împotriva protestanților, a încercat să arunce în aer clădirea Parlamentului și a fost cât pe ce să-l omoare pe regele protestant Iacob I.
Vrei să simți că ți se ridică părul de pe ceafă? Traversează Canalul Mânecii și vizitează Muzeul torturii din Amsterdam. O călătorie în timp și în istoria Europei, cu o colecție care include 40 de instrumente de pedepsire și tortură provenind din mai multe țări.
Apropo de instrumente, știai că pe 1 noiembrie, de Ziua tuturor sfinților, unii germani ascund cuțitele din casă? De ce? Ca să nu rănească fantomele și spiritele, cel mai probabil foști membri ai familiei, care poate se plimbă prin casă în ziua respectivă. Ce, credeai că nu au corp?
Ba se pare că le e și foame și/sau sete. De aceea austriecii le lasă pe masă pâine și apă, așa cum lasă unii copii dulciuri pentru Moș Crăciun.
Și, dacă vrei să vizualizezi mai bine un spirit, poți să ți-l imaginezi ca pe un schelet mișcător. Potolește-ți curiozitatea! De la Est la Vest, facem trei opriri.
Nu departe de Praga, minunata capitală a Cehiei, se află orășelul Kutná Hora, cu puțin peste 20 000 de locuitori. Să mergem acolo și să vizităm Osuarul Sedlec, o capelă romano-catolică din 1278, construită sub cimitirul Bisericii Tuturor Sfinților. Ai văzut vreodată un candelabru făcut din oase? Și nu din orice fel de oase. Peste 200 de tipuri de oase de om! Osuarul conține de altfel între 40 000 și 70 000 de schelete, de peste trei ori mai mult decât populația celui mai apropiat orășel.
Salt în Italia, scenariu asemănător. De data aceasta în centrul orașului Milano, capitala economică a țării. Stația de metrou San Babila, în spatele maiestuosului Dom. Vizităm un mic sanctuar special: San Bernardino alle Ossa. Oase și cranii pe post de tapet, oase și cranii pe plafon, oase și cranii peste tot. Se pare că la începutul mileniului precedent, nu mai era destul loc pentru oasele celor care mureau la un spital din apropiere. Oamenii au trebuit să devină puțin creativi...
Ultima oprire, Evora, un oraș portughez în care osuarul din Capela Oaselor, asemănător celui italian, datează din secolul al XVI-lea și ne întâmpină cu o inscripție foarte „atractivă”: „Nós ossos que aqui estamos, pelos vossos esperamos”: „Oasele noastre sunt aici, așteptând oasele voastre.” Încă nu te-ai albit?
Cireașa de pe tort, un clasic al stilului: Castelul Bran (așa-zisul castel al lui Dracula) din Transilvania. Și, dacă mergi în România pe urmele legendarului vampir, nu rata un picnic bizar în pădurea Hoia-Baciu, un loc vestit pentru fenomene paranormale. De altfel e de ajuns să te uiți la copacii strâmbi pentru a te simți transportat în Pădurea interzisă de la Hogwarts.
Pune pe jos o pătură tradițională cu pătrățele albe și roșii și servește mere caramelizate, plăcinte cu dovleac și poate niște „fave dei morti” (italiană pentru „fasolea morților”).
Voilà! Povești, mâncare, locuri bizare. Toate te așteaptă! Alege-ți o costumație și plonjează în vechi tradiții europene. Și nu te complica, un cearșaf cu două găuri pentru ochi e de ajuns.