Skip to main content
© calvinhanson - Unsplash

Nem csak repülővel lehet utazni

Utolsó frissítés szerda, 21/10/2020

 Az Európán belüli távolságok nem mindig indokolják, hogy repülővel utazz más uniós országokba. Úti célodat gyakran más módon – többek között vonattal, busszal, hajóval – is megközelítheted.

Kerékpár
 

Válaszd a legkörnyezetkímélőbb közlekedési eszközt: a kerékpárt. Pattanj nyeregbe, és járd be Európa valamelyik festői szegletét. Összesen csaknem 90 ezer kilométernyi kerékpárút vár kontinensszerte! Tervezd meg az utadat az EuroVelo portálon, ahol egy-egy országon belüli és több országot átszelő kerékpárutak közül választhatsz.

Vasút

Helyezd magad kényelembe, és nézd az ablakon túl kibontakozó tájat! Akár csoportosan, akár egyénileg utazol, a vasút ideális arra, hogy nagyobb távolságokat beutazva megismerd Európa városait és tájegységeit. Ráadásul sokkal környezetkímélőbb, mint a repülőgép és az autó!
Az InterRail, a Rail Europe, az Eurail, az Omio vagy a RegioJet honlapon nemcsak előre le tudod foglalni a vonatjegyed vagy -bérleted, hanem az ajánlatok közül is válogathatsz, és ötleteket meríthetsz az utazáshoz. Ne feledd: éjszaka is utazhatsz, így kipihenve érkezhetsz a célállomásodra. Íratlan szabály utazás közben is, hogy légy tapintattal másokra: főleg éjszaka, és főleg csoportosan úgy bulizz, hogy azzal ne zavard utastársaid nyugalmát!

Busz

A vonathoz hasonlóan a busz esetében is előny, hogy az út során gyönyörködhetsz a tájban, illetve hogy az utazást pihenéssel kombinálhatod, ha éjszakai járatra váltasz jegyet. Néha lassabb tempóval kell beérned, de ha távoli, félreeső helyre igyekszel, előfordulhat, hogy csak busszal tudsz eljutni oda. Ha jutányos áron akarsz buszjegyet vásárolni, látogass el az Omio, a Busbud vagy a Comparabus webhelyre. 

Személyautó

Ha európai útra készülsz, a gépkocsi is szóba jöhet közlekedési eszközként, akkor is, ha nincs autód vagy jogosítványod. Ha autót bérelnél vagy telekocsival utaznál, mindenképp nézd meg, mit kínál a RentalCars, a Kayak és az Auto Europe portál. Te magad is kereshetsz útitársat, pl. a Road Sharing platformon. Így az utazás rugalmasabb, környezetkímélőbb, ráadásul társasági élmény is. Szintén ajánljuk figyelmedbe a Blablacar honlapot, ha van üres hely az autódban, és szívesen utaznál másokkal együtt akár a lakóhelyed környékén, akár egy távolabbi célállomásra. 

Bármelyik lehetőséget választod, tájékozódj alaposan a biztosítási feltételekről, és járj utána, milyen értékeléseket kapott a szolgáltató, mellyel szerződést kívánsz kötni. A foglalásodat mindig vidd magaddal. Az autókölcsönzők többsége zárolja az autóbérlés díjának összegét a hitelkártyádon előlegként. Ügyelj arra, hogy legyen elég hitelkeret a kártyádon, különben biztosítékként többet kell fizetned.

Komp

Nem feltétlenül jut az ember eszébe, de sokszor a legjobb utazási lehetőséget az éjszakai kompjáratok kínálják, különösen a Földközi-tenger medencéjében és Skandináviában. Nézd meg például a Ferrylines.com vagy az Aferry.com honlapot.

Bármelyik közlekedési eszközt választod is, fontos, hogy tisztában légy az EU-ban utasként téged megillető jogokkal. Töltsd le az utasjogokat ismertető mobilalkalmazást, hogy útközben bárhol gyorsan tájékozódhass!