Skip to main content
© calvinhanson - Unsplash

Letenje ni edina možnost

Zadnja sprememba Sreda, 21/10/2020

 Ker razdalje med večino evropskih držav niso velike, lahko do svoje destinacije potujete na različne načine: vlak, avtobus in potniški trajekt so le nekatere izmed možnosti za potovanje po Evropi in njeno raziskovanje.

Kolo
 

Podajte se na vznemirljivo in trajnostno potovanje po Evropi s kolesom. Za raziskovanje Evrope vam je na voljo skoraj 90 000 km kolesarskih poti. Začnite načrtovati svoje potovanje in izračunajte, v koliko dneh lahko prekolesarite izbrano pot EuroVelo.

Vlak

Usedite se in se sprostite ob opazovanju evropskega podeželja! Potovanje z vlakom je odličen način za potovanje od mesta do mesta v majhni ali veliki skupini. Je tudi okolju prijaznejši način prevoza!
Z vnaprejšnjimi rezervacijami prek storitev InterRail, Rail Europe, Eurail, Omio ali RegioJet lahko pripravite idealni načrt potovanja. Če želite potovati ponoči, imate tudi možnost, da si odpočijete pred obiskom naslednje destinacije. Pri potovanju ponoči ali v velikih skupinah bodite obzirni do drugih potnikov, da jih ne boste motili!

Avtobus

Potovanje z avtobusom ponuja podobne prednosti kot potovanje z vlakom, saj med potovanjem prav tako lahko opazujete pokrajino ali potujete ponoči. Čeprav je potovanje z avtobusom lahko počasnejše, pa lahko edino z avtobusom pridete v nekatere bolj oddaljene kraje. Za iskanje najugodnejših cen vozovnic lahko uporabite na primer spletišča Omio, Busbud ali Comparabus

Avtomobil

Tudi če nimate avtomobila, si ga še vedno lahko izberete za svoj način prevoza po Evropi. Uporabite lahko primerjalno orodje, kot je RentalCars, Kayak ali Auto Europe. Z drugimi pa si lahko delite prevoz s pomočjo Road Sharing. S temi možnostmi je vaše potovanje lahko bolj prilagodljivo, družabno in zeleno! Na voljo je tudi Blablacar, ki povezuje voznike s prostimi sedeži v avtomobilu in osebe, ki iščejo prevoz, po Evropi. 

Ne glede na to, katero možnost izberete, preverite zavarovalne pogoje (in ocene!) in vedno s seboj prinesite kopijo rezervacije. Večina avtomobilskih podjetij blokira znesek franšize na vaši kartici Visa/MasterCard kot polog, zato poskrbite, da vaša kreditna kartica to omogoča, sicer boste morali plačati dodatno zavarovanje.

Potniški trajekt

Morda na to niste pomislili, vendar je lahko nočno potovanje s trajektom najboljša možnost, zlasti v Sredozemlju in Skandinaviji. Obiščite na prime spletišče Ferrylines.com ali Aferry.com in izberite pot, ki vam najbolj ustreza!

Ne glede na prevozno sredstvo, ki ste ga izbrali za svoje potovanje, se seznanite s svojimi pravicami, ki jih imate kot potnik, prenesite aplikacijo o pravicah potnikov na svoj pametni telefon in potem lahko krenete na pot!