Skip to main content
© calvinhanson - Unsplash

Avionul nu este singura opțiune

Ultima actualizare Miercuri, 21/10/2020

 Pentru că majoritatea țărilor europene sunt foarte apropiate una de alta, poți ajunge la destinație în mai multe feluri: trenul, autocarul și feribotul sunt doar câteva opțiuni de călătorie în Europa.

Bicicleta
 

Descoperă Europa pedalând... O aventură grozavă, care nu poluează. Profită de pistele ciclabile ale continentului, care puse cap la cap totalizează 90 000 km! Alege-ți un traseu EuroVelo și vezi de câte zile ai nevoie pentru a-l parcurge.

Trenul

Ce călătorie poate fi mai relaxantă decât cea cu trenul? Alături de un prieten sau de toată gașca, poți călători fără griji dintr-un oraș în altul! Și fără remușcări, pentru că e unul din cele mai ecologice mijloace de transport.
Fă-ți itinerariul perfect rezervând din timp pe site-uri precum InterRail, Rail Europe, Eurail, Omio sau RegioJet. Și dacă vrei să ajungi odihnit la o destinație îndepărtată, poți opta pentru trenul de noapte. Când călătorești în grup, gândește-te și la ceilalți călători, nu toată lumea e dispusă să petreacă...

Autocarul

Călătoria cu autocarul are și ea unele din avantajele deplasării cu trenul – poți să admiri peisajul și să călătorești pe timp de noapte, de exemplu. Deși poate dura mai mult, poate fi singura opțiune dacă te îndrepți spre o destinație mai izolată. Caută prețurile cele mai bune pe site-uri precum Omio, Busbud sau Comparabus

Mașina

Nu contează dacă mașina e a ta, închiriată sau partajată, important e că te poate duce unde vrei tu în Europa. Dacă vrei să închiriezi o mașină, verifică site-uri precum RentalCars, Kayak sau Auto Europe. Dacă vrei să partajezi o mașină, încearcă site-ul Road Sharing. Cu această variantă, călătoria ta devine mai flexibilă, mai socială și puțin mai ecologică. Accesează și site-ul Blablacar, care îi pune în contact pe șoferii care au locuri libere în mașină cu persoane care caută un mijloc de transport în Europa. 

Verifică atent condițiile și evaluările poliței de asigurare și ține la îndemână o copie a rezervării. Majoritatea firmelor de închirieri auto blochează suma aferentă francizei pe cardul de credit Visa sau MasterCard, ca depozit în eventualitatea producerii unor pagube. Asigură-te așadar că ai destule fonduri pe card, altfel va trebui să plătești o asigurare suplimentară.

Feribot

Poate nu te-ai gândit până acum, dar un feribot de noapte poate fi cea mai bună opțiune, mai ales dacă te afli în zona Mediteranei sau în Scandinavia. Poți vedea ce rute ai la dispoziție consultând site-uri precum Ferrylines.com sau Aferry.com.

Indiferent de mijlocul de transport ales, este bine să-ți cunoști drepturile de pasager. Pentru asta, nimic mai simplu decât să folosești aplicația Drepturile pasagerilor.