Skip to main content
© calvinhanson - Unsplash

Летенето не е единствената възможност

Последна актуализация сряда, 21/10/2020

 Тъй като повечето европейски страни са разположени близо една до друга, понякога можете да стигнете до мястото, за което пътувате, по различни начини: с влак, автобус, ферибот — това са само част от възможностите за пътуване и изучаване на Европа.

Велосипед
 

Карайте велосипед из Европа, потопете се в приключенско и устойчиво пътуване. Европа може да се опознае чрез повече от 90 000 км велосипедни маршрути. Започнете да планирате вашето пътуване и изчислете колко дни трябва да пътувате по избрания EuroVelo маршрут.

Влак

Настанете се удобно и се наслаждавайте на европейските пейзажи покрай вас! Пътуването с влак е отличен начин да се придвижвате от град до град, както в големи, така и в малки групи. Това е и по-екологосъобразният начин на транспорт!
Когато резервирате предварително чрез уебсайтове като InterRail, Rail Europe, Eurail, Omio илиRegioJet, можете да подготвите идеалния маршрут. С възможността за пътуване през нощта можете да си починете, преди да достигнете до следващата си дестинация. Не забравяйте да се съобразявате с другите пътници, когато пътувате през нощта или в големи групи, някои хора може да не желаят да се присъединят към вашето парти!

Автобус

Пътуването с автобус има някои от предимствата на пътуването с влак — като възможността да се наслаждавате на гледката и да пътувате през нощта. Въпреки че е възможно в някои отношения да е по-бавно, пътуването с автобус може да се окаже единствената възможност да стигнете до някое отдалечено място. Можете да използвате например Omio, Busbud или Comparabus, за да намерите най-ниските тарифи. 

Автомобил

Можете да пътувате с автомобил в Европа, дори ако самите вие не притежавате такъв. Можете да използвате инструмент за сравнение като RentalCars, Kayak или Auto Europe. Можете също така да споделите автомобил с други хора чрез Road Sharing. Тези възможности могат да направят пътуването ви по-гъвкаво, по-социално и малко по-екологосъобразно! Blablacar свързва шофьори, които имат свободни места в колите си, с хора, търсещи възможност да пътуват в Европа. 

Независимо коя възможност изберете, уверете се, че сте проверили условията за застраховка (и оценките!) и винаги носете копие от резервацията си със себе си. Повечето автомобилни компании блокират сумата на франчайза от вашата Visa/MasterCard като депозит, затова уверете се, че имате достатъчно лимит в кредитната си карта. Ако това не е така, ще трябва да платите допълнителна застраховка.

Ферибот

Може да не ви е хрумвало досега, но понякога най-добрата възможност може да е нощно пътуване с ферибот, особено ако пътувате в Средиземноморието или Скандинавия. Проверете например Ferrylines.com илиAferry.com и изберете маршрут, който е най-подходящ за вас!

Каквото и транспортно средство да изберете за пътуването си, осведомете се за вашите права на пътник, свалете приложението за правата на пътниците на своя смартфон и можете да тръгвате!