Skip to main content

Európai Szolidaritási Testület

A közösség ereje

Referenciadokumentumok és források

Rendelet

A 2021. május 20-án elfogadott (EU) 2021/888 rendelet részletesen meghatározza a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló megújult Európai Szolidaritási Testület programot, melynek költségvetése 1,009 milliárd euró.

Pályázati felhívások

A testület minden évben általános pályázati felhívást tesz közzé a szervezetek és a fiatalok számára. A pályázat a következőket tartalmazza:

  • az Európai Szolidaritási Testület célkitűzései;
  • azon területek áttekintése, amelyeken a testület működik;
  • a részvételre jogosult szervezetekkel és fiatalokkal kapcsolatos információk;
  • a projektek költségvetése és időtartama;
  • pályázati határidők az egyes tevékenységi területek esetében. 

A legutóbbi pályázati felhívás a Felhívások oldalon található.

Az Európai Szolidaritási Testület pályázati útmutatója

Az útmutató tartalmaz minden olyan fontos információt, amelyet a programról tudni kell, és egyben a pályázati felhívás szerves részét képezi. Ha szervezete támogatásért folyamodik, be kell tartania az útmutatóban meghatározott részvételi és finanszírozási feltételeket.

Adatvédelmi nyilatkozat

Az Európai Szolidaritási Testület adatvédelmi nyilatkozata az online űrlapok (elektronikus űrlapok) segítségével gyűjtött adatok felhasználásának szabályait határozza meg. 
Az Európai Ifjúsági Portál egyedi adatvédelmi nyilatkozata az Európai Szolidaritási Testület portálján keresztül és a fiatalok regisztrációs űrlapja révén gyűjtött adatok felhasználására vonatkozó szabályokat határozza meg. 

Éves munkaprogram

Az éves munkaprogram az Európai Szolidaritási Testület végrehajtásáról és finanszírozásáról nyújt információt.

Szakértői útmutató

A 2022. évi szakértői útmutató a következők értékeléséhez fogalmaz meg iránymutatásokat:

  • a nemzeti irodák által kezelt támogatási kérelmek minősége;
  • a minőségi védjegyre irányuló kérelmek.

Végrehajtási iránymutatások – Az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület befogadási és sokszínűségi stratégiája

Az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület befogadási és sokszínűségi stratégiájához kapcsolódó végrehajtási iránymutatások az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület közös alkotási folyamatának eredményeként jöttek létre, és fő céljuk a befogadás és a sokszínűség dimenziójának erősítése e programokon belül. Az iránymutatások a programok különböző részterületein szerzett tapasztalatokra épülnek, és ösztönzik az azok közötti kölcsönös inspirációt és motivációt.

Az egyösszegű támogatásra, egységköltség-hozzájárulásra és átalányfinanszírozásra vonatkozó határozat

Az Európai Szolidaritási Testület önkéntes tevékenységeihez, szakmai gyakorlataihoz, álláslehetőségeihez és szolidaritási projektjeihez kapcsolódó egyösszegű támogatás, egységköltség-hozzájárulás és átalányfinanszírozás engedélyezésére vonatkozó határozat melléklete részletesen ismerteti az egységköltségeket. A vonatkozó egységköltségek és az alkalmazandó összegek 2018 óta minden évben közzé vannak téve az Európai Szolidaritási Testület útmutatójában.

A kedvezményezettekre vonatkozó terjesztési követelmények

A hozzájárulási megállapodással összhangban a kedvezményezetteknek fel kell tüntetniük az uniós emblémát a kommunikációikban, ezáltal elismerve az uniós programok keretében kapott támogatást. Ezzel összefüggésben fontos, hogy az uniós emblémát megfelelően és jól látható helyen kell megjeleníteni, egy egyszerű finanszírozási nyilatkozattal együtt, amely említést tesz az uniós támogatásról.

A közvetlenül felhasználható uniós embléma és finanszírozási nyilatkozat letölthető az EU összes hivatalos nyelvén, valamint arab, izlandi, norvég, török és orosz nyelven ezen az oldalon.

Az uniós embléma és a finanszírozási nyilatkozat helyes használatára és elhelyezésére vonatkozó információk az uniós finanszírozás kedvezményezettjeinek szóló operatív iránymutatásban találhatók.

Távolságkalkulátor

Ha támogatást kíván igényelni az utazási költségek egy részének fedezésére, kérjük, használja a távolságkalkulátort. A támogató szervezet a kalkulátorral meghatározott utazási távolság alapján számítja ki azt a támogatási összeget, amelyre a pályázó jogosult. 

A kalkulátor használata

  1. Kezdjen el beírni egy településnevet a „Start” (kiindulópont) mezőbe. Ekkor megjelenik a lehetséges települések listája. Kattintson a megfelelőre.
  2. Ismételje meg ugyanezt az „End” (úticél) mezőnél.
  3. Nyomjon Entert a billentyűzeten. Megjelenik a távolság kilométerben.

Figyelem! Egy konkrét város, település vagy falu nevét kell megadnia – nem elég csupán az országnév.

Az eszköz nem azt mutatja meg a pályázónak, hogy mennyi finanszírozásban részesül majd. A támogatás mértéke számos tényezőtől függ, többek között attól, milyen adminisztratív költségek merültek fel a részt vevő szervezeteknél és a nemzeti irodáknál. Az utazási támogatás összegének kérdésében a végső szó a pályázatot értékelő nemzeti ügynökségé.