Skip to main content
Volunteers from Tratwa Associacion in Wroclaw in Poland are doing amazing work by producing protective helmets and masks for Wrocław hospitals. ©TRATWA Volunteers from Tratwa Associacion in Wroclaw in Poland are doing amazing work by producing protective helmets and masks for Wrocław hospitals. ©TRATWA

Európai Szolidaritási Testület: önkéntesek a koronavírus-válság enyhítéséért

Utolsó frissítés szerda, 03/06/2020

A kedvességből és együttérzésből fakadó cselekedetek – akár a kisebb szívességek is – visszaadják és táplálják a reményt. A koronavírus-járvány sújtotta nehéz időszakban az Európai Szolidaritási Testület résztvevői készen állnak arra, hogy ahol lehet, segítséget nyújtsanak az arra rászorulóknak.

Legyen szó bevásárlásról, maszkkészítésről vagy online oktatási anyagok összeállításáról, a lelkes és tettrekész fiatal önkéntesek eltökélten támogatják a koronavírus-válság kihívásai közepette segítségre szorulókat.

Horvátországban a The Circles nevet viselő oktatási, tanácsadási és karitatív munkával foglalkozó központ az idősek támogatását tűzte ki célul. Önkéntesei a különböző nehézségek – például a szünetelő tömegközlekedés – ellenére folyamatosan gondoskodnak az arra rászoruló idősek élelmiszer- és gyógyszerellátásáról, illetve más szükséges árucikkek beszerzéséről. Céljuk, hogy a társadalom legveszélyeztetettebb tagjai körében a lehető legalacsonyabbra csökkenjen a megfertőződés kockázata. A lengyelországi Szczecinben a Caritas aktivistái nap mint nap félezer élelmiszercsomagot állítanak össze idősek számára. A lengyel Świętokrzyskie vajdaság déli részén, egy kis faluban működik a CampoSfera alapítvány, melynek táborlakó önkéntesei szintén arra vállalkoznak, hogy bevásárolnak a környékbeli idősek számára. 

A Romániában működő Nevo Parudimos szervezet aktivistái nagy mennyiségben állítanak elő védőmaszkokat. Ezeket Resita város azon lakói között osztják szét, akiknek nem áll módjukban maszkot vásárolni. Kezdetnek ötezer maszk készítéséhez szükséges pamutot és gumiszalagot vásároltak, és kampányt indítottak, melynek keretében arra kérték a helyi lakosokat, hogy adják kölcsön varrógépeiket erre a célra. A lengyelországi Wrocław városában működő Tratwa egyesület önkéntesei is kiváló munkát végeznek: védősisakokat és maszkokat állítanak elő a wrocławi kórházak számára.

Hollandiában a fiatal önkéntesek saját szolidaritási projektet dolgoztak ki Fresh Table néven. A projekt célja, hogy egészséges élelmiszereket kínáljon megfizethető áron. A Fresh Table a Covid19-válság idején – az online ételrendelés iránti megnövekedett igényre tekintettel – Breda és Rotterdam területén házhozszállítást is biztosít.

Az online tevékenységek nagy népszerűségnek örvendenek manapság. Finn fiatalok az Y-line elnevezésű szolidaritási projekt keretében, képzett szakértők támogatásával online beszélgetéseket szerveznek azok számára, akik ebben a helyzetben magányosnak érzik magukat. A romániai ACTOR önkéntesei 3–12 éves korú gyermekek oktatásához kínálnak online tevékenységeket.

Szeretnéd más önkéntesek történeteit is megismerni? Látogass el erre az oldalra.

Te is kedvet kaptál ahhoz, hogy segíts? Az Európai Szolidaritási Testület szervezetek vagy fiatalok által kidolgozott projekteket támogat. A társadalom javítását célzó szervezetek május 7-ig nyújthatják be önkéntes, fizetett vagy gyakornoki tevékenységre irányuló projektjavaslataikat. A fiatalok megvalósíthatják saját szolidaritási projektjeiket: az általuk irányított helyi tevékenységek havonta akár 500 euró támogatásban is részesülhetnek. A részletes tájékoztatást és a jelentkezés menetének leírását itt olvashatod. A projektek 2020. augusztus 1-jén indulnak. Ne maradj le, csatlakozz Te is az Európai Szolidaritási Testülethez: #EUSolidarity!