Skip to main content
Volunteers from Tratwa Associacion in Wroclaw in Poland are doing amazing work by producing protective helmets and masks for Wrocław hospitals. ©TRATWA Volunteers from Tratwa Associacion in Wroclaw in Poland are doing amazing work by producing protective helmets and masks for Wrocław hospitals. ©TRATWA

Jongeren van het Europees Solidariteitskorps helpen de coronacrisis aan te pakken

Laatste wijziging Woensdag, 03/06/2020

Kleine daden van vriendelijkheid en medeleven geven hoop. Vrijwilligers van het Europees Solidariteitskorps staan klaar om in deze zo moeilijke coronatijd te helpen waar ze kunnen.

Of ze nu boodschappen doen, mondkapjes naaien of online-lesmateriaal voor kinderen maken, deze jongeren zijn gemotiveerd en vastbesloten om de uitdaging aan te gaan en mensen in nood te helpen.

In Kroatië krijgen ouderen hulp van vrijwilligers van Circles, een centrum voor onderwijs, begeleiding en liefdadigheid,. Hoewel er bijvoorbeeld geen openbaar vervoer is, brengen vrijwilligers levensmiddelen, geneesmiddelen en andere noodzakelijke dingen naar mensen in nood, waardoor de meest kwetsbaren van onze samenleving minder kans op besmetting lopen. In Szczecin, in Polen, maken vrijwilligers van de organisatie Caritas elke dag vijfhonderd voedselpakketten voor hun bejaarde medeburgers. Vrijwilligers van de stichting CampoSfera zijn in een klein dorp in het zuiden van de provincie Święty Krzyż eveneens aan de slag gegaan als boodschappenhulp. 

Vrijwilligers van de organisatie Nevo Parudimos in Roemenië zijn druk in de weer om mondkapjes te maken. Ze geven die gratis weg aan mensen in Resita die te weinig geld hebben om ze te kopen. Ze hebben daarvoor zelf genoeg katoen en elastiek gekocht voor 5000 mondkapjes. De naaimachines hebben ze geleend van de plaatselijke bevolking. Vrijwilligers van Tratwa, een ngo in het Poolse Wrocław, doen fantastisch werk door beschermende helmen en maskers te maken voor de ziekenhuizen daar.

In Nederland hebben jongeren onder de naam Fresh Table hun eigen solidariteitsproject opgezet. Hun doel is gezonde voeding aan te bieden voor betaalbare prijzen. Ze bezorgen hun maaltijden, nu het aantal online-bestellingen tijdens de coronacrisis piekt, in Breda en Rotterdam.

Online-activiteiten hebben aan populariteit gewonnen. In Finland gaan jongeren die zich eenzaam voelen met hulp van een eveneens door jongeren geleid solidariteitsproject Y-line online in gesprek met lotgenoten. Educatieve online-activiteiten voor kinderen van 3 tot 12 jaar worden dan weer ontwikkeld door vrijwilligers van de Roemeense organisatie ACTOR.

Ben je nieuwsgierig naar andere verhalen van deelnemers? Neem dan eens hier een kijkje!

Ben je gemotiveerd om te helpen? Het Europees Solidariteitskorps ondersteunt projecten van organisaties en jongeren. Organisaties die een verschil willen maken, kunnen hun voorstellen voor vrijwilligers-, banen- of stageprojecten indienen tot 7 mei. Jongeren kunnen hun eigen solidariteitsprojecten ontwikkelen en maximaal 500 euro per maand krijgen voor een lokaal door jongeren geleid project. Meer informatie en aanvraagprocedure. De projecten gaan van start op 1 augustus 2020. #EUSolidarity -Doe mee!