Skip to main content
Volunteers from Tratwa Associacion in Wroclaw in Poland are doing amazing work by producing protective helmets and masks for Wrocław hospitals. ©TRATWA Volunteers from Tratwa Associacion in Wroclaw in Poland are doing amazing work by producing protective helmets and masks for Wrocław hospitals. ©TRATWA

Europeiska solidaritetskårens deltagare hjälper till under coronakrisen

Senaste uppdatering Onsdag, 03/06/2020

Små handlingar av vänlighet och medkänsla sprider hopp. Europeiska solidaritetskårens deltagare är redo att hjälpa till under coronapandemin.

De handlar mat, syr munskydd och tar fram pedagogiskt material för barn på nätet – alla med samma engagemang och vilja att hjälpa till.

I Kroatien har volontärer från The Circles – Centre for Education, Counselling and Charitable Work hjälpt äldre med att handla mat, gå på apoteket och köpa andra nödvändiga varor, så att de som är mest sårbara slipper utsätta sig för smittrisk. I Szczecin i Polen har volontärer från organisationen Caritas gjort 500 matpaket till äldre varje dag. Volontärer vid stiftelsen CampoSfera i en liten by i södra delen av den polska provinsen Świętokrzyskie hjälper också till med att handla. 

Volontärer från organisationen Nevo Parudimos i Rumänien har fullt upp med att sy munskydd som de skänker till invånare i Resita som inte har råd att köpa dem. De började med att köpa bomullstyg och gummiband till 5 000 munskydd och startade en kampanj för att låna symaskiner av invånarna. Volontärer från Tratwa Associacion i Wrocław i Polen ställer upp med att tillverka skyddsmössor och munskydd för sjukhusen i Wrocław.

I Nederländerna driver några unga ett eget solidaritetsprojekt – Fresh Table – för att erbjuda nyttig mat till rimliga priser i Breda och Rotterdam. Nu under coronapandemin är det allt fler som beställer mat på nätet.

Aktiviteter på nätet har blivit mycket populära. I Finland driver några unga solidaritetsprojektet Y-line som erbjuder samtalsstöd till ensamma människor. I Rumänien arbetar volontärer vid organisationen Actor med pedagogiska aktiviteter på nätet för barn mellan 3 och 12 år.

Är du nyfiken på vad andra har gjort? Läs fler berättelser här

Vill du också hjälpa till? Europeiska solidaritetskåren stöder projekt som drivs av organisationer eller grupper av unga. Organisationer kunde lämna in sina förslag till volontärprojekt, jobb eller praktik fram till den 7 maj. Grupper av unga som vill driva sina egna solidaritetsprojekt kan få upp till 500 euro per månad i bidrag. Läs mer om hur du söker bidrag. Projekten börjar dra igång den 1 augusti 2020. Var med och bidra till #EUSolidarity!