Skip to main content
Volunteers from Tratwa Associacion in Wroclaw in Poland are doing amazing work by producing protective helmets and masks for Wrocław hospitals. ©TRATWA Volunteers from Tratwa Associacion in Wroclaw in Poland are doing amazing work by producing protective helmets and masks for Wrocław hospitals. ©TRATWA

Participanții la Corpul european de solidaritate contribuie la combaterea crizei de COVID-19

Ultima actualizare Miercuri, 03/06/2020

Gesturile mici de bunătate și compasiune ne dau speranță. Participanții la Corpul european de solidaritate sunt gata să ajute, acolo unde este nevoie, în aceste momente dificile marcate de pandemia de COVID-19.

Fie că merg la cumpărături, confecționează măști sau creează materiale educaționale online pentru copii, acești tineri sunt motivați și hotărâți să facă față provocărilor și să îi sprijine pe cei aflați în dificultate.

În Croația, voluntarii care lucrează pentru The Circles – Centre for Education, Counselling and Charitable Work ajută persoanele în vârstă. În pofida restricțiilor, cum ar fi indisponibilitatea mijloacelor de transport public, voluntarii le aduc persoanelor aflate în dificultate alimente, medicamente și alte articole necesare, contribuind astfel la reducerea la minimum a riscului de infectare pentru cea mai vulnerabilă categorie din societatea noastră. La Szczecin (Polonia), voluntarii din cadrul organizației Caritas pregătesc zilnic 500 de pachete cu alimente destinate bătrânilor. Voluntarii găzduiți de fundația CampoSfera, situată într-un mic sat din sudul provinciei poloneze Świętokrzyskie, au început și ei să distribuie produse persoanelor nevoiașe. 

În România, voluntarii din cadrul organizației Nevo Parudimos confecționează măști de protecție, pe care le donează locuitorilor din Reșița care nu își permit să le cumpere. Voluntarii au început prin a achiziționa material textil și elastic pentru 5 000 de măști și apoi au lansat o campanie pentru a colecta mașini de cusut de la localnici. Voluntarii care lucrează pentru Tratwa Associacion, din Wrocław (Polonia), fac o muncă extraordinară, producând viziere și măști pentru spitalele din zonă.

În Țările de Jos, mai mulți tineri au lansat un proiect de solidaritate denumit Fresh Table, care promovează alimentația sănătoasă la prețuri accesibile. În timpul crizei de COVID-19, când cererea online a crescut vertiginos, tinerii au făcut livrări în Breda și Rotterdam.

Activitățile online au devenit mult mai populare. În Finlanda, tinerii implicați în proiectul de solidaritate Y-line ajută oamenii care suferă de singurătate, invitându-i să ia parte la conversații online cu persoane calificate. ACTOR, o organizație de voluntari din România, derulează activități educaționale online pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani.

Vrei să afli mai multe despre impresiile participanților la astfel de proiecte? Fă clic aici.

Vrei și tu să ajuți? Corpul european de solidaritate sprijină proiecte elaborate de organizații sau de tineri. Organizațiile care doresc să facă o schimbare își pot prezenta propunerile de proiecte de voluntariat, de locuri de muncă sau de stagii până la data de 7 mai. Tinerii își pot dezvolta propriile proiecte de solidaritate și pot primi până la 500 EUR pe lună pentru a-și susține activitățile de tineret pe plan local. Mai multe informații, inclusiv despre procedura de înscriere, pot fi găsite aici. Proiectele vor începe la 1 august 2020. Nu sta deoparte! Participă la inițiativa # EUSolidarity!