Skip to main content
© xandro Vandewalle- Unsplash © xandro Vandewalle- Unsplash

At være Europæisk Kulturhovedstad eller Ungdomshovedstad

Seneste opdateret den Fredag, 11/03/2022

Et besøg i en europæisk by er altid en god idé. Vil du opgradere din oplevelse? Tjek programmet for de byer, der er valgt til Kulturhovedstad eller Ungdomshovedstad.

Europæiske kulturhovedstæder

I forhold til EU er der ofte fokus på politik eller økonomi. Derfor vil vi nu rette fokus mod de europæiske kulturers rigdom og mangfoldighed.

Det var også det, Melina Mercouri og Jack Lang (kulturministre i Grækenland og Frankrig) ville i 1985, da de tog initiativ til Den Europæiske Kulturhovedstad

De Europæiske Kulturhovedstæder udvælges fire år i forvejen inden for rammerne af en konkurrence, der afholdes på nationalt plan, men som følger de samme kriterier, der er fastlagt på europæisk plan. De valgte byer bliver Europæisk Kulturhovedstad i 12 måneder. 

Det er en titel, der kræver et stærkt engagement. Der skal tilrettelægges en række kulturelle arrangementer i området og inden for rammerne af en europæisk kontekst. 

Der er indtil videre udpeget over 60 byer, og denne ære gav dem en række positive muligheder: fra en fremgang i turismen til øget påskønnelse fra deres indbyggere, fra en mere international profil til en øget følelse blandt borgerne af at være en del af et fælles europæisk område.

De Europæiske Kulturhovedstæder i 2020 er Rijeka (Kroatien) og Galway (Irland). 

Læs mere om kulturprogrammet her, og se vores artikel om det europæiske kulturarvsmærke for at udvide din liste over kultursteder rundt om i EU.

 

Europæisk Ungdomshovedstad

Det startede som et initiativ under Det Europæiske Ungdomsforum (en platform, der samler nationale ungdomsråd og internationale ungdoms-NGO'er i Europa) i 2009. Fem år senere, i 2014, anerkendte Europarådets kongres for lokale og regionale myndigheder officielt titlen Europæisk Ungdomshovedstad (European Youth Capital) og blev partner i initiativet. 

Hvad betyder det at være årets Europæiske Ungdomshovedstad? Med et direkte citat fra Det Europæiske Ungdomsforum er prisen udformet med henblik på at styrke de unge, fremme unges deltagelse og styrke den europæiske identitet. 

Derfor kan enhver europæisk by med fokus på at give unge mulighed for at bidrage, komme med input og udveksle idéer på alle områder vælges. De skal have samme mål, nemlig at ændre og forbedre deres by og samfund politisk, kulturelt og økonomisk. 

Den første by, der fik titlen, var Rotterdam, en havneby i Nederlandene, som fremlagde et program, der kan sammenfattes med to ord: DIN VERDEN. Målet var at inddrage unge (mellem 12 og 27 år) i området gennem over 500 aktiviteter. 

Den Europæiske Ungdomshovedstad 2020 er Amiens (Frankrig), som gennemfører et program med musikarrangementer, teater- og filmfestivaler.

De Europæiske Ungdomshovedstæder vælges omkring to år i forvejen. Hvis du mener, at din by kan ansøge, er du velkommen til at tjekke kravene og overveje at indgive en ansøgning! I mange tilfælde arbejder ungdomsorganisationer sammen med deres kommuner.


Du kan tjekke dem her for at få et overblik over de tidligere og fremtidige udvalgte Europæiske Ungdomshovedstæder.