Skip to main content
© xandro Vandewalle- Unsplash © xandro Vandewalle- Unsplash

Capitalele europene ale tineretului sau ale culturii

Ultima actualizare Joi, 23/03/2023

Vizitarea unui oraș european este întotdeauna o idee bună. Dar ce-ar fi dacă ai face ca această experiență să devină și mai plăcută? Consultă programul orașelor care au fost desemnate capitale ale culturii sau ale tineretului.

Capitalele europene ale culturii

Când vorbim despre afaceri europene, accentul se pune, de obicei, pe politică sau economie. Este însă timpul să scoatem în evidență și bogăția și diversitatea culturilor europene.

Aceasta a fost ideea promovată în 1985 de Melina Mercouri și Jack Lang (miniștrii culturii din Grecia și Franța), care au pus bazele inițiativei capitalele europene ale culturii

Capitalele europene ale culturii sunt selectate cu patru ani înainte în cadrul unui concurs organizat la nivel național, dar urmând aceleași criterii definite la nivel european. Orașele alese devin capitale europene ale culturii pe o perioadă de 12 luni. 

Acest titlu implică un angajament ferm; o serie de evenimente culturale trebuie să fie organizate în zonă și încadrate într-un context european. 

Până în prezent au fost nominalizate peste 60 de orașe, iar această onoare le-a oferit șansa de a beneficia de rezultate pozitive: de la dezvoltarea turismului la creșterea aprecierii locuitorilor, de la îmbunătățirea profilului internațional la consolidarea sentimentului de apartenență la un spațiu european comun.

În 2020, capitalele europene ale culturii sunt Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda). 

Află mai multe despre programul lor cultural și citește articolul despre siturile care poartă marca patrimoniului european pentru a-ți completa lista viitoarelor destinații de vacanță.

 

Capitala europeană a tineretului

A fost lansată în 2009, ca inițiativă a Forumului european al tineretului (o platformă care reunește consiliile naționale de tineret și ONG-urile internaționale de tineret din Europa). Cinci ani mai târziu, în 2014, Congresul autorităților locale și regionale din cadrul Consiliului Europei a recunoscut în mod oficial titlul de „capitală europeană a tineretului”, devenind partener la această inițiativă. 

Ce presupune titulatura de capitală europeană a tineretului pentru anul în curs? După cum precizează chiar Forumul european al tineretului, decernarea acestui titlu este un premiu menit să îi ajute pe tineri să devină mai autonomi, să stimuleze implicarea tineretului și să consolideze identitatea europeană. 

Prin urmare, poate fi selectat orice oraș european care dorește să le ofere tinerilor oportunitatea de a contribui, de a-și exprima opiniile și de a face schimb de idei în toate domeniile. Aceștia trebuie să privească în aceeași direcție: să încerce să își schimbe orașul și societatea, aducând îmbunătățiri la nivel politic, cultural și economic. 

Primul oraș care a primit titlul a fost Rotterdam, oraș-port din Țările de Jos, care a prezentat un program care poate fi rezumat în două cuvinte: LUMEA TA. Obiectivul a fost de a implica tinerii (cu vârsta între 12 și 27 de ani) de pe teritoriul său prin intermediul a peste 500 de activități. 

În 2020, titlul îi revine orașului Amiens (Franța), care a pregătit un program în care se regăsesc evenimente muzicale și festivaluri de teatru și de cinema.

Capitalele europene ale tineretului sunt alese cu aproximativ 2 ani în avans. Crezi că și orașul tău s-ar putea înscrie? Află care sunt condițiile și ia în calcul posibilitatea prezentării unei candidaturi. În multe cazuri, organizațiile de tineret colaborează cu municipalitățile.


Aici găsești o prezentare generală a capitalelor europene ale tineretului selectate până acum.