Skip to main content
© European Union © European Union

Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης και βραβείο Ευρωπαϊκού Πράσινου Φύλλου

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 23/03/2023

Η πράσινη ενέργεια, το περπάτημα ή η ποδηλασία και η αστική γεωργία κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε όλη την Ευρώπη. Όλες οι ενέργειες πρέπει πλέον να είναι πιο συνειδητές, καλύτερες για το περιβάλλον και τους πολίτες και, ειδικότερα, πιο βιώσιμες.

Το «πράσινο» βρίσκεται ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, καθώς η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θέτει το συνολικό πλαίσιο.

Καθώς οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε πόλεις, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως η ρύπανση του αέρα ή των υδάτων, τα υψηλά επίπεδα θορύβου ή η απώλεια της φύσης. Γι΄ αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιέρωσε το 2008 τους διαγωνισμούς για τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης και για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Φύλλου. Στόχος είναι να προωθηθούν εξαιρετικές λύσεις και να αποδειχτεί ότι υπάρχουν πράσινες, βιώσιμες πόλεις και ότι μπορούν και άλλες πόλεις να κάνουν το ίδιο!

Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέγει τους νικητές, οι οποίοι στη συνέχεια γίνονται «πρέσβεις πράσινης πόλης» (παγκοσμίως). Συνεργάζονται επίσης στενά με τους πολίτες τους για να κάνουν κάτι τέτοιο πραγματικότητα. Θέλουμε οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν καλύτερα ότι οι καθημερινές επιλογές τους μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Στους διαγωνισμούς αυτούς μπορούν να λάβουν μέρος πόλεις από τα κράτη μέλη ή υποψήφιες χώρες της ΕΕ, καθώς και από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ο τίτλος της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης απονέμεται κάθε χρόνο σε μια ευρωπαϊκή πόλη με πληθυσμό πάνω από 100 000 κατοίκους, η οποία έχει αποδειχθεί πρωτοπόρος στον τομέα της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας. Στις χώρες που δεν έχουν πόλεις με περισσότερους από 100 000 κατοίκους, δικαίωμα συμμετοχής έχει η μεγαλύτερη πόλη.

Το βασικό μήνυμα είναι ότι οι Ευρωπαίοι έχουν το δικαίωμα να ζουν σε υγιεινές αστικές περιοχές και, ως εκ τούτου, οι κωμοπόλεις και οι πόλεις θα πρέπει να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους και να μειώσουν τον αντίκτυπό τους στο παγκόσμιο περιβάλλον. Το μήνυμα αυτό αντανακλάται στο σύνθημα “Green cities – fit for life” («Πράσινες πόλεις - ποιότητα ζωής»).

Το 2020, ο τιμητικός αυτός τίτλος απονεμήθηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Στόχος της πόλης είναι να γίνει κατά 100% ουδέτερη από πλευράς ανθρακούχων εκπομπών έως το 2050 και μάλιστα σκοπεύει να φυτέψει 100 000 δέντρα εντός του έτους. Δείτε εδώ περισσότερα για τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Λισαβόνας καθώς και για τον πώς μπορείτε να συμμετάσχετε.

Ανυπομονείτε για τα αποτελέσματα του 2021; Ανακαλύψτε ποιες πόλεις είναι υποψήφιες.

Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο

Οι πόλεις που δεν είναι αρκετά μεγάλες για να διαγωνιστούν για τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν το βραβείο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Φύλλου (EGLA).
Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε πόλεις με πληθυσμό από 20 000 έως 100 000 κατοίκους με σκοπό να επιβραβευτούν και να προωθηθούν οι προσπάθειές τους για καλύτερη περιβαλλοντική διαχείριση και καλύτερα αποτελέσματα. Η νικήτρια πόλη θα λάβει επιχορήγηση για τη στήριξη των δραστηριοτήτων της καθ’ όλο το έτος που θα κατέχει το βραβείο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Φύλλου.
Οι νικητές του Ευρωπαϊκού Πράσινου Φύλλου για το 2020 είναι οι πόλεις Lappeenranta (Φινλανδία), Limerick (Ιρλανδία) και Mechelen (Βέλγιο).

Δεν είναι εύκολο να είσαι πράσινος...

Είναι μεγάλη τιμή για μια πόλη να φέρει τον τίτλο της πράσινης πόλης, αλλά αυτό δεν γίνεται τόσο εύκολα. Υπάρχει μια πολύ αυστηρή διαδικασία επιλογής, στην οποία οι πόλεις πρέπει να αποδείξουν τις καλές επιδόσεις τους όσον αφορά τα όσα έχουν κάνει μέχρι στιγμής και τι συγκεκριμένα σχεδιάζουν να κάνουν για να πρασινίσουν την πόλη τους. Δεν πρόκειται για απλή θεωρία, διότι οι πόλεις πρέπει να υποβάλουν πολλά δεδομένα, στοιχεία και αριθμούς σε 12 διαφορετικούς περιβαλλοντικούς τομείς (από τη διαχείριση των αποβλήτων και του νερού έως την ποιότητα του αέρα, τη βιοποικιλότητα, την κλιματική αλλαγή ή τις ενεργειακές επιδόσεις). Εν ολίγοις, οι πόλεις πρέπει να αποδείξουν ότι οι φιλοδοξίες τους είναι μακροπρόθεσμες και προς όφελος των πολιτών, του πλανήτη και της οικονομίας.

Δείτε ποιες πόλεις έχουν βραβευτεί στο παρελθόν!

Μήπως η πόλη σας αξίζει να είναι η επόμενη Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης ή η νικήτρια του βραβείου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Φύλλου;

Στον σχετικό ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείτε πότε θα δημοσιευτεί η επόμενη πρόσκληση, και επικοινωνήστε με τον δήμαρχό σας!