Skip to main content
© European Union © European Union

„Capitala europeană verde” și „Frunza verde europeană”

Ultima actualizare Joi, 23/03/2023

Energia „verde”, mersul pe jos sau cu bicicleta și agricultura urbană devin tot mai populare în Europa. Totul trebuie să fie mai bine gândit, mai bun pentru mediu și pentru cetățeni și, în special, mai sustenabil.

„Verdele” ocupă un loc important pe agenda europeană, cadrul general fiind stabilit de Pactul verde european.

Faptul că cea mai mare parte a populației trăiește în orașe generează o serie de probleme legate de mediu, cum ar fi poluarea aerului sau a apei, nivelul ridicat de zgomot sau pierderea naturii. Din acest motiv, Comisia Europeană a lansat în 2008 premiile „Capitala europeană verde” și „Frunza verde europeană”. Ele sunt oferite cu scopul de a promova soluții fantastice și de a demonstra că există orașe verzi și durabile, al căror exemplu merită să fie urmat!

În fiecare an, Comisia Europeană îi selectează pe câștigătorii premiului, iar aceștia devin „ambasadori ai orașelor verzi” la nivel mondial. Dar ei colaborează foarte mult și cu cetățenii. În cele din urmă, ne dorim ca oamenii să fie mai conștienți de faptul că alegerile lor de zi cu zi pot aduce o schimbare semnificativă.

La concurs pot participa orașe din statele membre ale UE, orașe din țările candidate la UE, precum și orașe din Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Capitala europeană verde

Acest titlu i se acordă anual unui oraș european cu peste 100 000 de locuitori care s-a dovedit a fi lider în ceea ce privește durabilitatea ecologică, socială și economică. În țările unde nu există orașe cu peste 100 000 de locuitori, se poate înscrie în competiție orașul cel mai mare.

Principalul mesaj este că europenii au dreptul de a trăi în zone urbane sănătoase, iar orașele ar trebui, prin urmare, să depună eforturi pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor lor și pentru a reduce impactul acestora asupra mediului la nivel global. Acest mesaj este redat prin sloganul „Orașe verzi pentru o viață sănătoasă”.

În 2020, prestigiosul titlu i-a fost acordat orașului Lisabona (Portugalia). Acesta își propune să planteze 100 000 de copaci pe tot parcursul anului. Pe termen mai lung, până în 2050, intenționează să devină neutru din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Află mai multe informații despre inițiativele de mediu luate de Lisabona, despre program și despre modalitățile de participare.

Te interesează premiile din 2021? Descoperă orașele nominalizate.

Premiul „Frunza verde europeană”

Orașele care nu sunt suficient de mari pentru a concura la titlul de „Capitală europeană verde” au șansa de a se înscrie în concursul „Frunza verde europeană”.
Premiul le este acordat orașelor între 20 000 și 100 000 de locuitori pentru a recunoaște și promova eforturile lor vizând o mai bună gestionare a mediului și obținerea de rezultate mai bune în domeniu. Orașul câștigător va primi o subvenție în sprijinul activităților derulate de-a lungul anului.
Câștigătorii ediției din 2020 a concursului „Frunza verde europeană” sunt Lappeenranta (Finlanda), Limerick (Irlanda) și Mechelen (Belgia).

Nu e ușor să fii oraș verde...

Titlul de oraș verde este o mare onoare, dar nu se obține ușor. Implică un proces de selecție foarte strict, în cadrul căruia orașele trebuie să prezinte rezultatele solide obținute până în momentul respectiv și planuri concrete cu privire la ceea ce au de gând să facă în viitor pentru a deveni și mai verzi. Nu este loc de vorbe goale: orașele trebuie să prezinte numeroase date, fapte și cifre în 12 domenii diferite (gestionarea deșeurilor și a apei, calitatea aerului, biodiversitate, schimbări climatice, performanță energetică etc). Pe baza acestor informații se decide câștigătorul. Pe scurt, orașele trebuie să demonstreze că ambițiile lor sunt pe termen lung și în beneficiul cetățenilor, al planetei și al economiei.

Află ce orașe au fost premiate în trecut!

Crezi că orașul tău are toate datele pentru a fi recompensat cu titlul de „Capitală europeană verde” sau cu premiul „Frunza verde europeană”?

Intră pe site-ul Comisiei Europene dedicat acestor competiții pentru a afla când va fi lansată următoarea ediție și ia legătura cu primarul!