Skip to main content
© European Union © European Union

Euroopan vihreä pääkaupunki- ja European Green Leaf -ympäristöpalkinnot

Päivitetty viimeksi Torstai, 23/03/2023

Vihreä energia, kävely, pyöräily ja kaupunkiviljely nostavat suosiotaan Euroopassa. Valveutuneisuutta tarvitaan, jotta voimme taata ympäristön ja kansalaisten terveyden ja ennen kaikkea elämäntyylimme kestävyyden myös tulevaisuudessa.

Vihreys on kärjessä myös EU:n asialistalla, sillä Euroopan vihreän kehityksen ohjelma on yksi sen toiminnan painopisteistä.

Useimmat meistä asuvat kaupungeissa, ja siihen liittyvät ympäristöhaasteet ovat meille tuttuja: ilman ja veden saastuminen, melu, luonnon häviäminen jne. Jotta kaupunkien tilanteeseen saataisiin parannuksia, Euroopan komissio perusti vuonna 2008 Euroopan vihreä pääkaupunki- ja European Green Leaf -palkinnot. Palkinnoilla halutaan edistää toimivia ratkaisuja ja osoittaa, että vihreitä ja kestäviä kaupunkeja on olemassa ja muutkin voivat ottaa niistä mallia.

Euroopan komissio valitsee vuosittain palkinnonsaajat, joista tulee maailmanlaajuisesti toimivia "vihreiden kaupunkien lähettiläitä”. Kansalaisillakin on tässä kuitenkin tärkeä roolinsa. Tavoitteena on, että ihmiset tiedostavat paremmin omat jokapäiväiset valintansa ja että niillä voidaan muuttaa maailmaa.

Kumpaankin kilpailuun voivat osallistua EU:n jäsenmaissa, EU:n ehdokasmaissa sekä Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa ja Sveitsissä sijaitsevat kaupungit.

Euroopan vihreä pääkaupunki

Euroopan vihreä pääkaupunki -palkinto myönnetään vuosittain yli 100 000 asukkaan eurooppalaiselle kaupungille, joka on ottanut toiminnassaan esimerkillisesti huomioon ympäristön, yhteiskunnan ja talouden kestävyyden. Maissa, joissa ei ole yli 100 000 asukkaan kaupunkeja, kilpailuun voi osallistua maan suurin kaupunki.

Keskeinen viesti on, että eurooppalaisilla on oikeus elää terveessä kaupunkiympäristössä. Tämän vuoksi kaupunkien olisi pyrittävä parantamaan kansalaistensa elämänlaatua ja pienentämään heidän vaikutustaan ympäristöön maailmanlaajuisella tasolla. Tämä viesti kiteytyy kilpailun motossa "Vihreät kaupungit – kestävä elämänlaatu".

Vuonna 2020 tämän arvostetun palkinnon voitti Portugalin Lissabon. Kaupungin tavoitteena on olla täysin hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä, ja se aikoo istuttaa vuoden kuluessa 100 000 puuta. Tutustu Lissabonin ympäristöhankkeisiin ja -ohjelmaan.

Haluatko tietää, mitkä kaupungit ovat mukana vuoden 2021 kisassa? Tutustu ehdokkaisiin.

European Green Leaf -palkinto

Pienemmät kaupungit, jotka eivät voi kilpailla Euroopan vihreä pääkaupunki -palkinnosta, voivat osallistua European Green Leaf -kilpailuun.
Kilpailu on tarkoitettu 20 000–100 000 asukkaan kaupungeille. Palkinnolla halutaan antaa tunnustus hyvästä ympäristönhoidosta ja edistää sitä entisestään. Voittajakaupunki saa apurahan European Green Leaf -juhlavuotensa toimien tueksi.
Vuoden 2020 European Green Leaf -kilpailun voittajat ovat Lappeenranta, Limerick (Irlanti) ja Mechelen (Belgia).

Ei ole helppoa olla vihreä...

Kaupungille on kunnia voittaa vihreän kaupungin titteli, mutta aivan helpolla palkintoa ei saa. Valintaprosessi on vaativa, ja kaupunkien on todistettava pitävästi toimet, joilla ne ovat edistäneet vihreyttään, ja esitettävä konkreettiset jatkosuunnitelmansa. Niiden pitää toimittaa suuri määrä tietoa ja numeroita kaikkiaan 12:lta ympäristön osa-alueelta, joita ovat muun muassa vesienhoito, jätehuolto, ilmanlaatu, luonnon monimuotoisuus, ilmastonmuutos ja energiatehokkuus. Lyhyesti: kaupunkien on kyettävä osoittamaan, että niiden tavoitteet ovat pitkäkestoisia ja hyödyttävät niin ihmisiä, ympäristöä kuin talouttakin.

Tutustu aikaisempien vuosien voittajiin

Olisiko sinun kaupunkisi seuraava Euroopan vihreä pääkaupunki tai European Green Leaf -palkinnon voittaja?

Seuraa Euroopan komission kilpailusivustoa, jossa ilmoitetaan seuraavasta hausta. Voit myös vinkata asiasta kaupunginjohtajalle!