Skip to main content
© European Union © European Union

Groene Hoofdstad van Europa en Europese Green Leaf Award

Laatste wijziging Donderdag, 23/03/2023

Groene energie, wandelen of fietsen en stedelijke landbouw worden overal in Europa steeds hipper. Alles moet bewuster zijn, beter voor het milieu en de burgers, en vooral duurzamer.

“Groen” staat ook hoog op de Europese agenda, waarbij het algemene kader wordt gevormd door de Europese Green Deal.

De meeste mensen wonen in de stad en hebben te maken met veel milieuproblemen, zoals lucht- of watervervuiling, veel lawaai of verlies van natuur. Daarom riep de Europese Commissie in 2008 de titel Groene Hoofdstad van Europa en de Europese Green Leaf Award in het leven. Deze prijzen zijn bedoeld om bekendheid te geven aan fantastische oplossingen en te laten zien dat er groene, duurzame steden bestaan. En dat andere steden hetzelfde kunnen doen!

Elk jaar selecteert de Europese Commissie de winnaars, die vervolgens de “ambassadeurs van de groene stad” worden (wereldwijd). De winnende steden werken echter ook veel samen met hun burgers om dit voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk willen we dat mensen zich er bewuster van worden dat hun dagelijkse keuzes een wereld van verschil kunnen maken.

Steden uit de EU-lidstaten, kandidaat-lidstaten, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland kunnen meedingen naar deze prijzen.

Groene Hoofdstad van Europa

De titel Groene Hoofdstad van Europa wordt jaarlijks toegekend aan een Europese stad met meer dan 100 000 inwoners die leiderschap toont op het gebied van ecologische, sociale en economische duurzaamheid. In landen waar er geen stad is met meer dan 100 000 inwoners, kan de grootste stad zich kandidaat stellen.

De belangrijkste boodschap is dat Europeanen het recht hebben om in een gezond stedelijk gebied te leven. Daarom moeten steden ernaar streven om de levenskwaliteit van de burgers te verbeteren en de invloed op het milieu in de wereld te verminderen. Deze boodschap komt samen in de slogan “Green cities — fit for life”.

In 2020 werd de prestigieuze titel toegekend aan het Portugese Lissabon. Die stad wil in 2050 volledig koolstofneutraal zijn en nu al 100 000 bomen planten. Lees hier meer over de milieu-initiatieven in Lissabon, het programma en hoe je mee kunt doen.

Nieuwsgierig naar de prijzen van 2021? Ontdek welke steden zijn genomineerd.

Europese Green Leaf Award

Steden die niet groot genoeg zijn om te strijden om de titel Groene Hoofdstad van Europa, kunnen zich opgeven voor de Europese Green Leaf Award (EGLA).
Steden met 20 000 tot 100 000 inwoners kunnen meedingen naar de prijs om hun streven naar een beter milieubeheer en betere milieuresultaten te erkennen en bevorderen. De winnende stad ontvangt een geldbedrag ter ondersteuning van activiteiten in het jaar waarin de stad de Europese Green Leaf Award is toegekend.
De winnaars van de Europese Green Leaf Award 2020 zijn Lappeenranta (Finland), Limerick (Ierland) en Mechelen (België).

Het is niet makkelijk om groen te zijn…

Het is een grote eer voor een stad om een jaar lang de titel groene stad te mogen dragen, maar je krijgt die titel niet zomaar. Tijdens het strenge selectieproces moeten de steden hun solide reputatie aantonen van alles wat ze tot dan toe hebben gedaan en laten zien welke concrete plannen ze hebben om hun stad te vergroenen. En dat is niet niks, want om te kunnen beoordelen wie de winnaar wordt, moeten steden veel gegevens, feiten en cijfers op twaalf verschillende milieugebieden (zoals afval- en waterbeheer, luchtkwaliteit, biodiversiteit, klimaatverandering en energieprestaties) indienen. Kortom, steden moeten aantonen dat ze ambities voor de lange termijn hebben die de bevolking, de aarde en de economie ten goede zullen komen.

Bekijk welke steden al eens hebben gewonnen!

Maakt jouw stad kans om de volgende Groene Hoofdstad van Europa of winnaar van de Europese Green Leaf Award te worden?

Hou op de website van de Europese Commissie in de gaten wanneer weer kandidaten kunnen worden aangemeld en kaart het alvast aan bij de burgemeester!