
EU-priser till Europas miljövänligaste städer
Senaste uppdatering Måndag, 31/03/2025
Grön energi, att gå eller cykla och att odla i stan blir allt mer poppis i Europa. Vi agerar mer medvetet och väljer det som är bättre för miljön och människorna och framför allt det som är mer hållbart.
”Grönt” står också högt upp på EU:s dagordning med den gröna given som övergripande strategi.
De flesta av oss bor i städer där det ofta finns problem med dålig luft, förorenat vatten, buller och för få grönområden. Därför instiftade EU-kommissionen år 2008 priset Europas miljöhuvudstad och Green Leaf-utmärkelsen för att lyfta fram bra lösningar, visa att det finns gröna och hållbara städer och få andra att följa efter.
Varje år utser kommissionen vinnarna, som blir ambassadörer för miljövänliga städer och förebilder i hela världen. Städerna samarbetar också med sina invånare för att lyckas. Målet är att människor ska bli mer medvetna om att deras val i vardagen kan göra skillnad.
Städer i EU-länderna, kandidatländerna, Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz kan tävla om priserna.
Europas miljöhuvudstad
Varje år utser kommissionen en europeisk miljöhuvudstad. Titeln går till en stad med över 100 000 invånare som är ledande inom miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. I länder där det inte finns någon stad med fler än 100 000 invånare kan den största staden ansöka om titeln.
Huvudbudskapet är att människor har rätt att bo i sunda stadsområden, och städerna bör därför sträva efter att förbättra invånarnas livskvalitet och minska sin miljöpåverkan. Det kan sammanfattas i sloganen ”Gröna städer med livskvalitet”.
År 2020 gick titeln till Portugals huvudstad Lissabon, som siktar på att plantera 100 000 träd under året och att bli helt koldioxidneutral senast 2050. Läs mer om Lissabons miljöarbete
Nyfiken på 2021 års utmärkelser? Se ett videoklipp med de nominerade städerna
Europeiska Green Leaf-utmärkelsen
Städer som inte är tillräckligt stora för att tävla om titeln som miljöhuvudstad har i stället chans att få Green Leaf-utmärkelsen.
Priset går till städer med mellan 20 000 och 100 000 invånare och belönar deras miljöarbete. Den vinnande staden får ett ekonomiskt bidrag till sin verksamhet under året.
Grean Leaf-vinnarna 2020 är Villmanstrand (Finland), Limerick (Irland) och Mechelen (Belgien).
Det är inte lätt att bli grön...
Det är en stor ära att bli miljöhuvudstad men det är inte så lätt att vinna titeln. Städerna måste beskriva vad de har gjort hittills och vad de planerar att göra för att miljöanpassa sin stad. De måste skicka in en mängd information och data för tolv olika miljöområden, bland annat avfallshantering, vattenanvändning, luftkvalitet, biologisk mångfald, klimatinsatser och energieffektivitet. Städerna måste visa att deras ambitioner är långsiktiga och gynnar människorna, planeten och ekonomin.
Se tidigare europeiska miljöhuvudstäder
Kanske din hemstad kan få någon av utmärkelserna?
Håll koll på EU-kommissionens webbplats för att se när nästa ansökningsomgång är och tipsa din kommun!