Skip to main content
© Sharon McCutcheon - Unsplash © Sharon McCutcheon - Unsplash

Hbti-rättigheter i Europa

Senaste uppdatering Tisdag, 02/11/2021

I dagens Europa drabbas homosexuella, bisexuella, transsexuella och intersexuella personer (hbti) fortfarande av diskriminering. Skyddet av hbti-personers rättigheter är en viktig fråga för EU.

De senaste 25 åren har EU drivit på arbetet för likabehandling av homosexuella, bisexuella och transpersoner. Hbti är ett paraplybegrepp som också omfattar rättigheter för flera andra grupper som queera, asexuella och pansexuella personer. Alla ska kunna känna sig stolta över vem de är, identifierar sig som och blir kära i! 

EU-kommissionen strävar efter att öka medvetenheten om hbti-rättigheter med målet att visa världen att det inte spelar någon roll vem vi är eller vem vi blir kära i – alla ska ha samma rättigheter. EU har infört skyddet av hbti-personer i viktiga dokument som Amsterdamfördraget (1997), EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna (2000) och antidiskrimineringslagar. Men naturligtvis skiljer sig förhållandena åt mellan olika EU-länder. 

Hur är läget för hbti-personer i EU?

EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA) presenterade 2013 resultaten av en undersökning som visade att hbti-personer i EU var utsatta för diskriminering, trakasserier, hatpropaganda och våld. Deras grundläggande rättigheter respekterades inte heller i lika hög grad som andras. Resultaten av EU:s hbti-undersökning II visar på få förbättringar. 

”Det är fortfarande så att en majoritet av hbti-personerna i Europa inte vill gå hand i hand med sin samkönade partner och det är chockerande. Diskrimineringen, och till och med våldet, är oroande. Och ändå är det väldigt få av de drabbade som anmäler det som de utsätts för till myndigheterna och vi ser samma mönster överallt.” Michael O'Flaherty, direktör för FRA, mars 2020 

I vissa EU-länder går utvecklingen när det gäller hbti-rättigheter till och med bakåt. Hatpropaganda och homo- och transfobiska våldsbrott är fortfarande alltför vanligt, också i de länder där man har nått långt på området. EU jobbar just nu med en ny strategi för att förbättra situationen.

Hur hbti-rättigheterna respekteras övervakas också av ideella organisationer som ILGA-Europe. Organisationen publicerar den årliga rankningen Rainbow Europe, där 49 länder i Europa rangordnas efter sina lagar och sin politik till skydd för hbti-personer. 

Vill du gå med i en hbti-organisation som jobbar för lika rättigheter? 

Artikel 19 i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna skyddar allas rätt att uttrycka sig fritt. Olika civilsamhällesorganisationer arbetar aktivt för att försvara hbti-personers rättigheter och se till att principerna respekteras. Vissa får stöd från EU för att driva sin verksamhet. 

Här är några av de europeiska nätverken. Du kan läsa mer om deras arbete med att försvara hbti-rättigheter på deras webbplatser och se deras nationella medlemsorganisationer:

Vill du anmäla diskriminering?

Enligt resultaten av hbti-undersökningen låter hbti-personer ofta bli att anmäla diskriminering eftersom de inte tror att det kommer att ändra något (41 % av de intervjuade).

Homo- och transfobi är de två vanligaste typerna av hets mot folkgrupp och du kan göra skillnad genom att vägra att tolerera det!

Om du utsätts för diskriminering rekommenderar vi att du kontaktar diskrimineringsmyndigheten i ditt land eller en organisation som företräder hbti-personers intressen som antingen kan ge dig stöd eller hänvisa dig till rätt stödinstans.