Skip to main content
A picture © shutterstock.com - Kzenon

Feriejobb

Sist oppdatert Tirsdag, 06/04/2021

Ferier kan være en fantastisk mulighet til å investere i en fremtidig karriere og utvikle ferdigheter samtidig som du tjener noen ekstra kroner. Sesongarbeid kan hjelpe deg på veien, uansett om du er student eller arbeidsledig.

Hvorfor jobbe i ferien?

Ok, du mister noen timer på stranden eller noen turer i skibakken. Men se på alle de positive sidene: I tillegg til å tjene penger kommer du til å treffe nye personer i nye settinger, og det kan til og med føre til fast jobb senere en gang.

En av de største fordelene ved å ha en feriejobb er at du får erfaring, spesielt hvis du er student. Selv om arbeidet ikke er noe du kunne tenke deg å drive med senere i livet, lærer du en del grunnleggende ting om hva som forventes av deg i arbeidslivet, og hvordan du forholder deg til andre mennesker i et arbeidsmiljø. Alle jobber du har, og alt du foretar deg i livet, bidrar til å bygge opp en CV.


Feriejobber i EU

Det finnes utallige muligheter både for sommer- og vinterferier, til og med bare for noen dager. Du kan jobbe på hoteller eller i restauranter eller barer eller til og med plukke frukt om sommeren. I Sør-Europa kan du prøve deg som livvakt eller surfeinstruktør, og i nord kan du drive med skiaktiviteter om vinteren. Hvis du ikke har fri så lenge om gangen, kan du jobbe enkle dager eller timer, for eksempel med catering eller som vert på et arrangement.
 

Pass på så du ikke blir lurt

Det hender at små virksomheter, for eksempel barer, restauranter osv., ikke tilbyr en formell arbeidskontrakt, men ikke la dem utnytte deg. Gjør det helt klart fra starten av at du forventer at de holder seg til betalings- og arbeidstidsbestemmelsene i den opprinnelige avtalen.

 

Her finner du informasjon

Picking Jobs – sesong-/innhøstingsarbeid rundt omkring i verden

Season Workers (formidlering av småjobber og sesongarbeid)

Sommerjobber i Europa og resten av verden