Skip to main content
A picture © shutterstock.com - Kzenon

Un loc de muncă pe durata vacanţei

Ultima actualizare Marți, 06/04/2021

Vacanţele reprezintă o ocazie excelentă de a investi în viitorul profesional şi de a dobândi noi competenţe, pe lângă faptul că vă permit să câştigaţi un ban în plus. Pentru studenţi sau şomeri, munca sezonieră este un ajutor binevenit.

De ce să lucraţi în timpul vacanţei?

Poate că veţi rata şansa de a sta câteva ore la soare sau de a vă juca în zăpadă. Pe de altă parte, e bine să vă gândiţi la avantaje – pe lângă faptul că veţi câştiga nişte bani, veţi cunoaşte un alt cadru de viaţă şi oameni care, la un moment dat, v-ar putea facilita obţinerea unui loc de muncă permanent.

Una dintre cele mai mari recompense oferite de o slujbă pe durata vacanţei este experienţa, mai ales în cazul studenţilor. Chiar dacă slujba respectivă nu are nicio legătură cu ceea ce vă doriţi să faceţi în viitor, ea vă va ajuta să învăţaţi regulile de bază ale pieţei muncii şi ale interacţiunii cu ceilalţi într-un mediu profesional. Toate experienţele profesionale şi tot ceea ce faceţi în viaţă se adaugă la CV.

 

Munca pe durata vacanţei în UE

Există multe opţiuni, atât pentru vacanţele de vară şi de iarnă, cât şi pentru vacanţele mai scurte. Puteţi lucra în hoteluri, restaurante, baruri sau puteţi culege fructe în timpul verii. În sud, vă puteţi încerca norocul ca salvamar sau instructor de surf, la munte puteţi schia. Dacă nu aveţi mult timp la dispoziţie, puteţi lucra cu ziua sau chiar cu ora, de exemplu pentru firme de catering sau organizatoare de evenimente.

 

Nu vă lăsaţi păcăliţi!

Dacă lucraţi într-un restaurant sau într-un bar, este posibil să nu vi se ofere un contract formal de muncă. Nu le permiteţi angajatorilor să profite de acest lucru!  Precizaţi-le din start că trebuie să respecte termenii acordului asupra căruia aţi convenit, în ceea ce priveşte plata şi programul de lucru.

 

Informaţii utile:

Picking Jobs – locuri de muncă sezoniere/în sectorul agricol în toată lumea

Lucrători sezonieri

Locuri de muncă estivale în Europa şi în lume