Skip to main content
A picture © shutterstock.com - Kzenon

Yhdistä työ ja loma

Päivitetty viimeksi Tiistai, 06/04/2021

Loman aikana on hyvä tilaisuus parantaa työllistymismahdollisuuksia ja kehittää henkilökohtaisia taitoja hakeutumalla töihin. Samalla voi ansaita vähän rahaakin. Olitpa sitten opiskelija tai työtön, kausityö voi auttaa sinua pääsemään kiinni työelämään.

Miksi työskennellä lomalla?

Tällä lomalla et ehkä voi maata auringossa tai lasketella koko päivää. Mutta katsopa asian valoisia puolia: lomalla työskentelemällä voit tienata rahaa, tavata uusia ihmisiä uudessa ympäristössä ja kenties pohjustaa vakituista työpaikkaa.

Yksi lomatyöpaikan suurimpia hyötyjä on työkokemus – erityisesti opiskelijoille. Vaikka työ ei olisikaan aivan sitä, mitä haluaisit tehdä loppuelämäsi, opit tuntemaan työelämän perusteet, vaatimukset ja kanssakäymisen säännöt. Jokainen työpaikka ja muu elämänkokemus on tärkeä lisä ansioluetteloosi.

 

Lomatyöpaikkoja EU:ssa

Olipa lomasi sitten kesällä tai talvella ja pitkä tai lyhyt, valikoimaa riittää. Töitä on tarjolla hotelleissa ja ravintoloissa tai kesällä vaikkapa hedelmätarhoilla. Rantalomakohteessa voit työskennellä hengenpelastajana tai surffauksenopettajana, ja laskettelukeskuksessa työskennellessäsi pääset itsekin suksille. Ellei lomasi ole kovin pitkä, voit saada töitä jopa vain päiväksi tai muutamaksi tunniksi erilaisten tapahtumien ateria- ym. palveluissa.

 

Ole tarkkana

Jotkin pienet työnantajat, kuten baarit ja ravintolat, eivät välttämättä tarjoa muodollista työsopimusta, joten varo hyväksikäyttöä. Tee alusta asti selväksi, että odotat työnantajan pysyvän sovitussa palkassa ja sovituissa työajoissa.

 

Työpaikkoja

Picking Jobs – sadonkorjuutyötä eri puolilla maailmaa

Season Workers – kausityöpaikkoja

Summer jobs – kesätöitä Euroopassa ja muualla maailmassa