Skip to main content
A picture © shutterstock.com - Kzenon

Munkavállalás az iskolai szünetben

Utolsó frissítés kedd, 06/04/2021

A szünidő remek alkalom arra, hogy megalapozd későbbi szakmai pályafutásod, fejleszd a képességeidet, és egyúttal némi pénzt is keress. Az idénymunka a diákok és a munkanélküliek számára egyaránt hasznos tevékenységnek bizonyulhat.

Mi értelme van iskolaszünet alatt dolgozni?

Tény, hogy ha a nyári szünidőben munkát vállalsz, nem feltétlenül süttetheted magad órákig a napon, ha pedig a téli szünet alatt dolgozol, kevesebb időd marad arra, hogy élvezd a tél és a hó örömeit. Ha mégis így döntesz, rengeteget nyerhetsz – túl azon, hogy pénzt keresel, új környezetben új emberekkel ismerkedhetsz meg, ami a jövőben akár állandó álláshoz is hozzásegíthet.

A szünidei munka egyik legnagyobb előnye, hogy már diákként gyakorlati tapasztalatra teszel szert. Ez akkor is nagyon hasznos, ha a végzett munka köszönő viszonyban sincs a Téged érdeklő szakterülettel. Megtapasztalhatod ugyanis, mit várnak el a mindennapi életben a munkáltatók az alkalmazottaktól, és megtanulhatod, hogyan kell munkahelyi környezetben másokkal viselkedned. Minden általad betöltött állás értékes abból a szempontból is, hogy a szerzett tapasztalatot feltüntetheted önéletrajzodban.

 

Szezonális munkalehetőségek az Unióban

A nyári és a téli szünetben, sőt még a rövidebb iskolai szünetek idején is rengeteg álláslehetőség közül választhatsz. Dolgozhatsz szállodában, étteremben vagy egyéb vendéglátóhelyen, a nyári hónapokban gyümölcsöt szedhetsz, a tengerparti országokban jelentkezhetsz vízimentőnek vagy szörfoktatónak, a tél folyamán pedig síoktatóként is elhelyezkedhetsz. Ha pedig csak néhány napot vagy órát tudsz munkával tölteni, felszolgálóként vagy hoszteszként kereshetsz pénzt különböző rendezvényeken.

 

Ne hagyd, hogy átejtsenek

Kisebb helyeken – például bárok, éttermek esetében – előfordulhat, hogy nem kötnek Veled hivatalos munkaszerződést. Ne hagyd, hogy ebből hátrányod származzon. Állj az elején a sarkadra, és nagyon határozottan add a munkaadó tudtára, miszerint elvárod, hogy a megállapodást mind a fizetés, mind a munkaidő tekintetében betartsa.

 

Itt érdemes először keresni:

Picking Jobs – idénymunkák / betakarítási munkák világszerte

Season Workersidénymunkák

Summer jobs in Europe & the world – nyári munka Európában és a világ más részein