Skip to main content
A picture © shutterstock.com - Kzenon

Работа по време на ваканция

Последна актуализация вторник, 06/04/2021

Ваканцията може да бъде чудесна възможност да инвестирате в бъдещата си кариера и развивате уменията си, като в същото време спечелите малко пари. Независимо дали сте студент или безработен, сезонната работа може да ви е от полза.

Защо да работите през ваканцията?

Ще пропуснете часове излежаване на слънце или игра в снега. Но вижте всички плюсове: освен че ще спечелите пари, ще се срещнете с нови хора на ново място и това може дори да доведе до постоянна работа някой ден.

Най-голямата полза, която работата през ваканцията може да ви донесе, е опитът, особено ако сте ученик или студент. Дори ако работата не е това, което искате да правите в бъдеще, ще научите основното, което може да се очаква в работна среда, и как да работите с други хора. Всяка работа и всичко, което правите в живота, ви помага да си създадете автобиография.

 

Работна ваканция в ЕС

През лятната или зимната ваканция и дори за кратки периоди има безброй варианти. Можете да работите в хотели, ресторанти, барове или дори да берете плодове през лятото. На юг може да си опитате късмета като спасител или инстуктор по сърф, на север може да карате ски през зимата. А ако не сте свободен за дълго, може да опитате работа за дни или за часове, например кетъринг или домакинство на прояви.

 

Не позволявайте да ви излъжат

В някои по-малки работни места като барове, ресторанти и др. може да не ви предложат официален трудов договор, но не позволявайте да се възползват от това. От самото начало пояснете, че очаквате да се придържат към уговорките за заплата и работно време.

 

Къде да търсите

Picking Jobs – сезонна работа / събиране на реколта в целия свят

Сезонни работници

Лятна работа в Европа и света