Skip to main content
A picture © shutterstock.com - Kzenon

Počitniško delo

Zadnja sprememba Torek, 06/04/2021

Počitnice so lahko odlična priložnost za naložbo v svojo poklicno prihodnost: pridobimo lahko novo znanje, pri tem pa še nekaj zaslužimo. Sezonskega dela se lahko lotijo dijaki, študenti in brezposelni.

Zakaj bi delal med počitnicami

Počitniško delo pomeni, da boš pač prikrajšan za nekaj ur poležavanja na soncu ali smučanja. Zato pa se večstransko obrestuje: zaslužiš nekaj denarja, spoznaš nove ljudi in nova okolja, lahko si celo odpreš vrata v službo v prihodnosti.

Največje plačilo, ki ga da počitniško delo, še zlasti za dijake in študente, so izkušnje, Tudi če nikakor ni to, kar si želiš delati nekoč v prihodnosti, te nauči, kaj pričakovati v delovnem okolju in kako se vesti do drugih v njem. Vsako delo in vsaka izkušnja v življenju obogati tvoj življenjepis.

 

Počitniško delo v EU

Možnosti med poletnimi in zimskimi počitnicami, in v drugih krajših obdobjih, je ogromno. Delo si lahko najdeš v hotelih, restavracijah, bifejih, postaneš lahko obiralec sadja. Na obalah južnih držav se lahko zaposliš kot reševalec ali učitelj surfanja, na smučiščih na severu lahko kot učitelj smučanja presmučaš vso zimo. Možna so tudi dnevna in nekajurna dela, denimo razvažanje hrane ali delo hostese na prireditvah.

 

Ne pusti se izkoriščati

V manjših podjetjih, denimo bifejih, gostilnah itd. ti morda ne bodo mogli ponuditi delovne pogodbe, nikar pa jim ne dovoli, da bi te izkoriščali. Takoj na začetku daj vedeti, da se morajo držati dogovorjene plače in delovnega časa.

 

Kje iskati

Obiralci sadja – sezonsko delo po svetu

Sezonski delavci

Poletno delo v Evropi in svetu