Skip to main content
© European Union © European Union

Υλοποιήστε έργα στον τομέα της νεολαίας για να βελτιώσετε την κοινότητά σας.

Τελευταία ενημέρωση Δευτέρα, 13/09/2021

Θέλετε να υλοποιήσετε ένα έργο στον τομέα της νεολαίας, με νέους και/ή για νέους, αλλά δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Ο παρών οδηγός σας βοηθάει στην οργάνωση του έργου σας, ανεξάρτητα από την πρόοδο υλοποίησής του.

Συλλαμβάνοντας την ιδέα ενός έργου: 5 βασικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη σας

1. Χρειάζεστε έναν ξεκάθαρο σκοπό

Στην αρχή, το να βρείτε την ιδέα ενός έργου μπορεί να σας φαίνεται τρομερά δύσκολο. Αν όμως αφιερώσετε χρόνο και σκέψη στο τι θέλετε να αλλάξετε ή τι υποστηρίζετε, θα τα καταφέρετε να βρείτε τον σκοπό του έργου σας. Ο σκοπός αυτός αποτυπώνει τη γενική επιδίωξή σας, τον αντίκτυπο και τα τελικά αποτελέσματα που επιθυμείτε. Θα σας καθοδηγήσει στην υλοποίησή του έργου σας. Θα σας δώσει όραμα και κατεύθυνση. 

2. Έξυπνοι στόχοι

Όταν βρείτε τον σκοπό του έργου σας, πρέπει να καθορίσετε τους επιμέρους στόχους σας. Ποια βήματα, ποιες ενέργειες πρέπει να πραγματοποιήσετε για να κάνετε τον σκοπό σας πράξη; Μην ξεχάσετε να θέσετε στόχους S.M.A.R.T, ώστε να μπορείτε να τους αξιολογείτε εύκολα. Για παράδειγμα, αν σκοπός σας είναι να διοργανώσετε διάλογο μεταξύ των νέων και των φορέων λήψης αποφάσεων, στόχοι σας θα μπορούσαν να είναι να ενημερώσετε 2.000 νέους για το πώς να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί, να δρομολογήσετε έναν διάλογο με σκοπό να δημιουργηθεί ένα μόνιμο όργανο διαβούλευσης κ.λπ. 

3. Ειδικές ομάδες-στόχοι

Ποιες ομάδες-στόχοι θα θέλατε να συμμετάσχουν; Οι νέοι γενικά, οι νέοι από μια συγκεκριμένη περιοχή ή οι νέοι από μια συγκεκριμένη ομάδα; Ποιας ηλικίας θα πρέπει να είναι, ποια θα είναι τα ενδιαφέροντά τους, ποιες οι συνήθειές τους; Καθορίστε συγκεκριμένα την ομάδα-στόχο σας. Έτσι, θα σας είναι ευκολότερο να επιλέξετε τις δραστηριότητες και τους διαύλους που θα χρησιμοποιήσετε για να επικοινωνήσετε μαζί με τα μέλη της.  

4. Συναφείς δραστηριότητες 

Αυτό είναι το «πώς;». Ποιες δραστηριότητες θέλετε να οργανώσετε για να πετύχετε τους στόχους σας; Εάν το έργο σας συνίσταται στη διοργάνωση διαλόγου μεταξύ των αρχών στην περιφέρειά σας και των νέων, μερικές από τις δραστηριότητες που θα μπορούσατε να οργανώσετε είναι να υπάρξουν συναντήσεις με τους εκπροσώπους της περιφέρειας ώστε να προωθήσουν το έργο σας, να γίνει μια εκστρατεία ενημέρωσης των νέων ώστε να τους ενθαρρύνετε να συμμετάσχουν κ.λπ.

Επίσης, μην ξεχάσετε να προσθέσετε συγκεκριμένες δραστηριότητες επικοινωνίας στο σχέδιο επικοινωνίας σας. Οι δραστηριότητες αυτές θα πρέπει να δίνουν απάντηση στα εξής ερωτήματα:

  • Ποιο είναι το μήνυμά σας και τι επιδιώκετε με την επικοινωνία σας;
  • Σε ποιους απευθύνεστε και πώς θα ξέρετε αν έλαβαν το μήνυμα;
  • Ποιους διαύλους θα χρησιμοποιήσετε για να περάσετε το μήνυμά σας; 

Αξιολογήστε την οπτική εικόνα και το κείμενό σας. Φροντίστε το μήνυμά σας να είναι ευανάγνωστο, κατανοήσιμο και ελκυστικό για την ομάδα-στόχο σας. 

5. Παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων σας

Η αξιολόγηση δεν γίνεται απλά στο τέλος, αλλά πρέπει να εντάσσεται στα διάφορα στάδια του έργου σας. Αξιολογώντας την πρόοδο σας, μπορείτε να εντοπίσετε πιθανούς κινδύνους και να προσαρμόσετε τις μεθόδους και τις δραστηριότητές σας για να πετύχετε τον σκοπό του έργου σας. Στο τέλος, βεβαιωθείτε ότι τα σχόλια από τους συμμετέχοντες ή από όσους ήρθαν σε επαφή με το έργο σας θα αποτελέσουν αντικείμενο συλλογής και αξιολόγησης. Έτσι, θα συνειδητοποιήσετε πώς θα μπορούσατε να το βελτιώσετε, αλλά και να αντλήσετε πολύτιμα διδάγματα για μελλοντικά σχέδια. 

Ψάχνετε έμπνευση;

Υπάρχουν εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να σκεφτείτε πώς να υλοποιήσετε τις δραστηριότητες του έργου σας, πώς να διευρύνετε το φάσμα των ατόμων στο οποίο απευθύνεστε και πώς να αντιμετωπίσετε ενδεχόμενους κινδύνους. 

  • Η διαδικτυακή εφαρμογή Q-App σας βοηθάει να αναπτύξετε ποιοτικά σχέδια: σας παρέχει καθοδήγηση στα διάφορα στάδια σύλληψης του έργου σας και σας στηρίζει, εσάς και την ομάδα σας, ώστε να σκεφτείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του έργου σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε τα «16 βήματα για ένα τέλειο έργο!» και δείτε πώς μπορεί να σας βοηθήσει.

Εάν θέλετε να βρείτε έμπνευση, μπορείτε πάντοτε να αποταθείτε στις ακόλουθες βάσεις δεδομένων, οι περισσότερες από τις οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα αναζήτησης με λέξεις-κλειδιά ώστε να βρείτε έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί στη χώρα σας.

Αναζήτηση χρηματοδότησης

Μπορείτε να αξιοποιήσετε μια σειρά από πόρους σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να υλοποιήσετε το έργο σας. Συμβουλευτείτε τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, επισκεφτείτε τον ιστοχώρο τους ή ζητήστε πληροφορίες από το εθνικό συμβούλιο νεολαίας σας σχετικά με επιδοτήσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν το έργο σας. 

Ακολουθεί κατάλογος των προγραμμάτων της ΕΕ που μπορούν να στηρίξουν το έργο σας:

  • Εάν θέλετε να οργανώσετε μια επιμόρφωση ή μια ανταλλαγή νέων, ενημερωθείτε σχετικά με τη Βασική Δράση 1 του προγράμματος Erasmus+ που υποστηρίζει τα ταξίδια και τις ανταλλαγές μεταξύ νέων.
  • Εάν το έργο σας εμπεριέχει τη διάσταση των διαβουλεύσεων ή του διαλόγου για τη στήριξη της χάραξης πολιτικής στην κοινότητά σας, εξετάστε τις δυνατότητες ενίσχυσης στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 3 του Erasmus+ σχετικά με μεταρρυθμίσεις πολιτικής. 
  • Εάν θέλετε να υλοποιήσετε ένα τοπικό έργο με κοινωνική διάσταση, τότε πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (προγράμματα αλληλεγγύης). Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτεί τοπικές πρωτοβουλίες με κοινωνική διάσταση και επίσης βοηθάει οργανώσεις που επιθυμούν να χρησιμοποιούν εθελοντές στα έργα τους.
  • Η Ένωση Φοιτητών και Μαθητών Erasmus+ παρέχει επιδοτήσεις για έργα μικρότερης κλίμακας σε όλη την Ευρώπη με θέμα τη διεθνοποίηση, τη διαπολιτισμική μάθηση και την κινητικότητα των νέων. 

Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε ιδιωτική χρηματοδότηση. Διάφορες ιστοσελίδες σας προσφέρουν τη δυνατότητα να αναζητήσετε συμμετοχική χρηματοδότηση από ιδιώτες και επιχειρήσεις για το έργο σας. Ευρωπαϊκές σελίδες, όπως οι whydonate.eu και Ulule προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες, αλλά συχνά θα βρείτε και εθνικές σελίδες συμμετοχικής χρηματοδότησης στην κοινότητά σας. 

Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι να αναζητήσετε χορηγούς μεταξύ των οργανισμών και των επιχειρήσεων της περιφέρειάς σας που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν την ιδέα σας ή να απευθυνθούν στην ίδια ομάδα-στόχο με εσάς.

Ελπίζουμε ότι οι συμβουλές αυτές θα σας βοηθήσουν να υλοποιήσετε το έργο σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το τοπικό σας σημείο Eurodesk, το εθνικό συμβούλιο νεολαίας ή τον εθνικό οργανισμό της χώρας σας ώστε να σας στηρίξουν περαιτέρω δωρεάν.