Skip to main content
© European Union © European Union

Starta ett ungdomsprojekt för ett bättre samhälle

Senaste uppdatering Måndag, 13/09/2021

Funderar du på att starta ett ungdomsprojekt med andra unga eller för unga, men vet inte riktigt hur du ska komma igång? Här har vi sammanställt några tips som vi hoppas ska hjälpa dig var du än befinner dig i projektplaneringen.

Komma på en idé till ett projekt: fem viktiga punkter

1. Hitta ett tydligt syfte

Att komma på en idé till ett projekt kan verka svårt i början men om du tar dig tid att fundera på vad du vill förändra eller stödja kommer du till slut att hitta syftet med ditt projekt. Syftet är den övergripande tanken med ditt projekt, vad du hoppas kunna påverka och vad du vill ha uppnått när projektet är över. Syftet är det som kommer att vägleda dig under projektet, det är din vision och ger dig riktning. 

2. Smarta mål

När du bestämt syftet är det dags att tänka på målen. De kan vara de steg du måste ta och de saker du måste göra för att kunna nå ditt syfte. Glöm inte att sätta upp smarta mål så blir de lättare att utvärdera. Om du till exempel vill skapa en dialog mellan ungdomar och beslutsfattare kan ditt mål vara att informera 2 000 unga om hur de kan framföra sina förslag till beslutsfattarna eller att få igång en dialog om att skapa ett permanent samrådsorgan. 

3. Särskilda målgrupper

Vilka målgrupper vill du nå ut till? Är det unga i allmänhet eller unga från ett visst område eller en specifik grupp? Hur gamla ska de vara och vilka intressen ska de ha? Försök att ringa in din målgrupp, för då blir det enklare att bestämma vilka aktiviteter du ska genomföra och vilka kanaler du ska använda för att nå din målgrupp. 

4. Relevanta aktiviteter 

Det här är svaret på frågan ”hur?”. Vilka aktiviteter ska du driva för att nå dina mål? Om ditt projekt gäller en dialog mellan myndigheterna i din region och ungdomar där, kan dina aktiviteter omfatta möten med företrädare för regionen för att få dem att delta i ditt projekt och en informationskampanj för att informera och involvera unga människor.

Glöm inte att lägga till specifika kommunikationsaktiviteter i din kommunikationsplan. Planen ska ge exempelvis ge svar på följande frågor:

  • Vilket är ditt budskap och vilka mål har du med din kommunikation?
  • Vem vill du nå ut till och hur vet att du verkligen har nått dem?
  • Vilka kanaler ska du använda för nå ut till dem? 

Se till att granska ditt budskap så att det är läsvärt, lättbegripligt och attraktivt för din målgrupp. 

5. Övervaka och utvärdera dina resultat

Utvärderingen ska inte vara något som du gör efter projektet utan den ska vara en integrerad del av hela projektet. Om du utvärderar ditt arbete kan du hitta risker och anpassa dina metoder och aktiviteter för att se till att du verkligen kan nå dina mål. Mot slutet ska du se till att utvärdera hela projektet och få in synpunkter från dem som deltagit i eller kommit i kontakt med ditt projekt. Du får inte bara insikter om hur du kunde ha förbättrat ditt projekt utan också lärdomar inför framtida projekt. 

Behöver du inspiration?

Det finns verktyg som kan hjälpa dig att fundera över hur du ska genomföra dina projektaktiviteter, hur du kan göra dina aktiviteter mer inkluderande och fokuserade på delaktighet och hur du hanterar eventuella risker under projektets gång. 

  • Q-App är ett program på webben som kan hjälpa dig att planera ett projekt genom att guida dig genom de olika stegen i din projektplanering och stödja dig och ditt team när ni funderar på hur ni kan förbättra kvaliteten. Prova modulen ”16 steg för ett perfekt projekt!” och se hur projektet verkar fungera just nu.

Om du vill få tips på idéer kan du titta i de här databaserna där du oftast kan söka på ord och se vilka projekt som redan har genomförts i ditt land.

Kan du få bidrag?

Det finns många finansieringskällor på både lokal och europeisk nivå som kan hjälpa dig att driva ditt projekt. Kontakta dina lokala eller regionala myndigheter, titta på deras webbplatser eller fråga ungdomsmyndigheten i ditt land om det finns projektbidrag för dig. 

Här är en lista över EU-program som kan bidra med projektfinansiering:

  • Om det är en kurs eller ett ungdomsutbyte du tänker anordna – kolla då programområde 1 inom Erasmus+ som stöder resor och utbyten för ungdomar.
  • Om ditt projekt har inslag av samråd eller dialog om politiska initiativ i ditt närsamhälle ska du kolla in programområde 3 inom Erasmus+ som stöder politiska reformer. 
  • Kanske vill du anordna ett lokalt projekt med ett socialt inslag och då är Europeiska solidaritetskåren (solidaritetsprojekt) intressant för dig. Det här programmet ger bidrag till lokala initiativ med sociala mål och stöder också organisationer som vill ta emot volontärer som får jobba i deras projekt.
  • Erasmus+ student- och alumniförening ger bidrag till mindre projekt om internationalisering, interkulturellt lärande och utbyten för ungdomar runtom i Europa. 

Du kan också söka finansiering från privata källor. Det finns flera webbplatser för gräsrotsfinansiering där du kan be privatpersoner och företag om bidrag till ditt projekt. Det finns europeiska plattformar som whydonate.eu och Ulule med det finns ofta också nationella plattformar där du kan be om hjälp med att finansiera ditt projekt. 

Ett annat alternativ är att be organisationer och företag i din region att sponsra dig. De är kanske intresserade av att bidra till ditt projekt eller nå ut till samma målgrupp som ditt projekt har.

Vi hoppas att de här tipsen ska hjälpa dig att starta ditt projekt. Kontakta gärna din lokala kontaktpunkt för Eurodesk eller ditt lands ungdomsråd eller ungdomsmyndighet för att få mer gratisrådgivning.