Skip to main content
© European Union © European Union

Bouw mee aan jongerenprojecten en help je lokale gemeenschap vooruit

Laatste wijziging Maandag, 13/09/2021

Ben je van plan een project voor en/of door jongeren op te zetten, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Deze gids is bedoeld om je te helpen bij het organiseren in elke fase van je project.

Zelf een project bedenken: Vijf belangrijke elementen die je niet uit het oog mag verliezen.

1 Bepaal een duidelijk doel

Een project bedenken lijkt op het eerste gezicht misschien beangstigend. Maar als je de tijd neemt om na te denken over wat je wil veranderen of helpen, kom je vanzelf uit bij het doel van je project. Het doel is het algemene oogmerk van je project: wat je hoopt te bereiken en de resultaten die je aan het einde van de rit wil zien. Het doel gidst je door je project heen en zorgt voor visie en richting. 

2. Slimme doelstellingen

Heb je eenmaal een duidelijk doel voor ogen, dan moet je gaan nadenken over je doelstellingen. Beschouw die als de stappen die je moet zetten en de mijlpalen die je moet behalen om je doel te bereiken. Vergeet niet om SMART-doelstellingen te formuleren, zodat je ze gemakkelijk kunt evalueren. Wil je bijvoorbeeld jongeren in dialoog laten gaan met beleidsmakers, dan zijn mogelijke doelstellingen dat je 2 000 jongeren wil informeren over hoe ze voorstellen kunnen doen aan beleidsmakers, of het initiëren van een dialoog over het opzetten van een permanent overlegorgaan , enz. 

3. Specifieke doelgroepen

Welke doelgroepen wil je bereiken? Gaat het om jongeren in het algemeen, jongeren uit een bepaalde regio of een specifieke groep? Wat is hun leeftijd en welke interesses en gewoonten hebben ze? Wees specifiek en beperk je doelgroep. Zo wordt het gemakkelijker om activiteiten te bedenken en te bepalen welke kanalen je nodig hebt om de doelgroep te bereiken. 

4. Relevante activiteiten 

Dit is het “hoe”. Welke activiteiten wil je uitvoeren om de doelstellingen te behalen? Wil je met je project een dialoog op gang brengen tussen de regionale overheid en jongeren, dan kun je bijvoorbeeld bijeenkomsten organiseren met de regionale autoriteiten om hen te overtuigen, een communicatiecampagne lanceren om jongeren te informeren en enthousiast te maken, enz.

Vergeet niet om concrete communicatie-activiteiten op te nemen in je communicatieplan. Daarmee beantwoord je vragen beantwoorden als:

  • Wat is je boodschap en waar is je communicatie op gericht?
  • Wie wil je bereiken en hoe weet je of je ze hebt bereikt?
  • Via welke kanalen wil je ze bereiken? 

Evalueer je beeldmateriaal en teksten grondig en zorg ervoor dat alles leesbaar, begrijpelijk en aantrekkelijk is voor je doelgroep. 

5. Zorg voor opvolging en evaluatie van jouw resultaten

Met evalueren kun je niet wachten tot aan het einde van het project. Zorg ervoor dat evaluatie integraal deel uitmaakt van de verschillende stappen van het project. Door de voortgang te evalueren, kun je potentiële risico's opsporen en de methoden en activiteiten die je gebruikt bijsturen om ervoor te zorgen dat je project zijn doel bereikt. Helemaal op het einde zou je ook feedback van de deelnemers aan je project moeten verzamelen en evalueren. Zo kun je erachter komen hoe je je project had kunnen verbeteren en kun je ook lessen trekken voor toekomstige projecten. 

Inspiratie nodig?

Er bestaan instrumenten die je helpen om na te denken over hoe je je projectactiviteiten kunt uitvoeren en inclusiever en participatiever kunt maken en hoe je potentiële risico's kunt aanpakken. 

  • De webapplicatie Q-App helpt je bij het ontwikkelen van kwalitatief goede projecten. De applicatie loodst je door de verschillende stadia van het plannen van je project heen en helpt jou en jouw team bij het nadenken over het verbeteren van de kwaliteit. Probeer de gids "16 steps to a perfect project!" en kijk wat het jou oplevert.

Ben je op zoek naar inspiratie, dan kun je altijd terecht bij de volgende databanken. Meestal kun je zoeken op trefwoorden en zien wat er in jouw land al bestaat.

Op zoek naar financiering

Van het lokale tot het Europese niveau, er staan veel middelen tot je beschikking die je kunnen helpen bij de uitvoering van je project. Neem contact op met je lokale of regionale overheid, bezoek hun website of vraag je nationale jongerenraad naar subsidies die jouw project kunnen ondersteunen. 

Hier vind je een lijst van de EU-programma's die je kunnen helpen met projectfinanciering:

  • Wil je een opleidingsevenement of jongerenuitwisseling organiseren, kijk dan zeker naar Kernactie 1 van Erasmus+, waarmee reizen en uitwisselingen tussen jongeren worden ondersteund.
  • Gaat jouw project over het organiseren van overleg of dialoog ter ondersteuning van lokaal beleid? Overweeg dan zeker de ondersteuning aan beleidshervorming in het kader van Kernactie 3 van Erasmus+
  • Misschien organiseer je een lokaal project met een sociale dimensie. Dan is het Europees Solidariteitskorps (solidariteitsprojecten) dé referentie voor jou. Dit programma biedt financiering voor lokale initiatieven met een sociale dimensie en verleent ook ondersteuning aan organisaties die vrijwilligers willen rekruteren voor hun projecten.
  • De studenten- en alumnivereniging van Erasmus+ geeft kleinere beurzen aan projecten in heel Europa op het gebied van internationalisering, intercultureel leren en mobiliteit van jongeren. 

Je kunt ook op zoek gaan naar private financiering. Er bestaan verschillende sites waar je je eigen crowdfunding kunt opzetten en particulieren en bedrijven om een financieel steuntje in de rug kunt vragen. Europese pagina's zoals whydonate.eu en Ulule zijn enkele voorbeelden, maar er zijn vaak ook nationale pagina's die je kunnen helpen om crowdfunding bij jou in de buurt te organiseren. 

Een andere mogelijkheid is om sponsoring aan te vragen bij organisaties en bedrijven bij je in de buurt die mogelijk je idee zullen willen financieren of dezelfde doelgroep willen bereiken.

Hopelijk zullen deze tips je helpen om jouw project op poten te zetten. Aarzel niet om contact op te nemen met je lokale contactpunt van Eurodesk, je nationale jongerenraad of je nationale instantie voor meer gratis ondersteuning.