Afstemninger: den mest effektive måde at komme til orde på!
Seneste opdateret den Onsdag, 30/09/2020
Hvad ved du om valg? At stemme er borgernes vigtigste form for deltagelse i det demokratiske samfundsliv og en ret, som bør udnyttes fuldt ud.
I demokratiske samfund dannes regeringerne gennem valg, hvor borgerne kan vælge mellem flere kandidater eller politiske partier. En stemme er et formelt udtryk for din støtte til en beslutning, en kandidat eller et parti. Det er forskelligt fra land til land, men du kan normalt stemme til kommunale, regionale og nationale valg samt valg til Europa-Parlamentet.
I de fleste lande er valgretsalderen 18, men da stemmeretten blev indført, var den 21. Der er flere unge i Europa, der gerne vil have, at valgretsalderen sænkes. Det Europæiske Ungdomsforum har f.eks. startet en kampagne i hele Europa for at få sænket valgretsalderen til 16, som den allerede er i Østrig.
Ved at stemme til lokale, nationale og europæiske valg udøver du din demokratiske ret til at deltage i beslutninger om din fremtid, samtidig med at du giver de valgte forsamlinger den legitimitet, de har brug for til at udføre deres opgaver.
Valget til Europa-Parlamentet
Valget til Europa-Parlamentet finder sted hvert femte år og er det største tværnationale valg i verden. Efter valget stemmer Europa-Parlamentet om at vælge den nye formand for Europa-Kommissionen, som er EU's udøvende organ, og godkender det fulde team af kommissærer.
Uanset hvor du bor, hvordan du lever, og hvad du bruger din tid til som ung i Europa, har EU indflydelse på din dagligdag, I forbindelse med valget i 2019 har Eurodesk samlet en række pædagogiske onlineressourcer, så du kan få mere at vide om den måde, EU fungerer på, hvad EU gør for sine borgere og meget mere!
Sådan fungerer afstemningerne
Selv om der er nogle fælles regler for EU-valg, kan visse aspekter variere fra land til land, f.eks. om det er muligt at stemme pr. post eller fra udlandet. Valgdagene kan også være anderledes. Valget begynder normalt en torsdag (den dag, hvor Nederlandene normalt stemmer) og slutter en søndag (når de fleste andre lande afholder valg).
Antallet af medlemmer, der vælges i hvert enkelt land, afhænger af befolkningens størrelse. Mindre lande får dog flere pladser, end de egentlig er berettiget til rent forholdsmæssigt.
Ved det seneste valg, som fandt sted i maj 2019, var der en markant stigning i stemmeprocenten, som på tværs af hele EU i gennemsnit lå på mere end 50 %.
Du kan blive klogere på, hvad valget går ud på, ved at læse kandidaternes programmer. Nogle kandidater har desuden deres egne sider på de sociale medier, hvor du kan få svar på dine spørgsmål. Inden det næste valg til Europa-Parlamentet i 2024 kan du også kontakte dets nærmeste forbindelseskontor.
Selv om du bor i udlandet, kan du ofte stemme ved valg i dit hjemland, men ved valg til Europa-Parlamentet kan du selv vælge, hvilket land du vil stemme i. Din stemmeret som EU-borger betyder, at du ikke bare kan stemme, men også stille op til kommunalvalg i det land, du bor i.
Næste gang du klager over, at der er noget galt i samfundet, skulle du måske prøve at stemme?