Skip to main content
© Arnaud Jaegers - Unsplash © Arnaud Jaegers - Unsplash

Votul: cel mai eficient mod prin care poți spune ce ai de spus!

Ultima actualizare Miercuri, 30/09/2020

Ce știi despre alegeri? Votul este cea mai importantă formă de participare politică pe care o au la dispoziție cetățenii țărilor democratice și un drept care trebuie utilizat pe deplin.

În societățile democratice, guvernele sunt rezultatul alegerilor libere. Cetățenii merg la urne și le acordă votul lor candidaților sau partidelor politice preferate. Votul este expresia formală a sprijinului tău față de o idee, un candidat sau un partid. În funcție de țara din care provii, poți vota, de obicei, la alegerile municipale, regionale, naționale și europene.

În prezent, în majoritatea țărilor, se poate vota începând cu vârsta de 18 ani, însă această limită era de 21 de ani când s-a instaurat dreptul de vot. În toate țările Europei există tineri care solicită reducerea vârstei de la care se poate vota. De exemplu, Forumul European al Tineretului a lansat o campanie la nivel european care propune reducerea la 16 ani a vârstei de vot, după modelul Austriei. 

Votând la alegerile locale, naționale și europene, îți exerciți dreptul democratic de a lua parte la deciziile privind viitorul tău și, în același timp, le conferi parlamentelor alese legitimitatea de care au nevoie pentru a-și îndeplini sarcinile.

Alegerile europene

Alegerile parlamentare ale UE au loc o dată la cinci ani și sunt cele mai ample alegeri transnaționale din lume. În urma acestora, Parlamentul European votează pentru a alege noul președinte al Comisiei Europene (organul executiv al UE) și aprobă întreaga echipă de comisari.

În calitate de tânăr cetățean european, indiferent unde locuiești și cum îți câștigi existența sau îți petreci timpul, UE are impact asupra vieții tale de zi cu zi. În contextul alegerilor din 2019, Eurodesk a colectat un set de resurse pedagogice online pentru a te ajuta să afli mai multe despre cum funcționează UE, ce face pentru cetățenii săi și multe altele!

Cum se votează

Deși există unele reguli comune privind alegerile europene, unele aspecte pot varia de la o țară la alta, cum ar fi posibilitatea de a vota prin poștă sau din străinătate. De asemenea, zilele stabilite pentru alegeri pot să difere. Alegerile încep în mod normal joia (ziua în care Țările de Jos votează în mod obișnuit) și se încheie duminica (ziua în care au loc alegerile în majoritatea țărilor).

Numărul de membri aleși în fiecare țară depinde de mărimea populației, țările mai mici obținând mai multe locuri decât ar presupune principiul proporționalității stricte. 

La cele mai recente alegeri, desfășurate în mai 2019, s-a înregistrat o creștere semnificativă a ratei de participare, în medie de peste 50 % la nivelul UE.

Pentru a afla mai multe despre temele aflate în discuție în campania electorală, o soluție ar fi să citești programele candidaților. Unii candidați au propria pagină pe platformele de comunicare socială, unde îți pot răspunde la întrebări. În perspectiva viitoarelor alegeri europene din 2024 poți contacta și Biroul de informare al Parlamentului European din regiunea ta.

Dacă locuiești în străinătate poți vota la alegerile din țara de origine. În ceea ce privește scrutinul european, poți alege țara în care dorești să votezi. Drepturile de vot de care beneficiezi în UE îți permit nu numai să votezi, ci și să candidezi la alegerile municipale din țara în care locuiești.

Ce-ar fi să încerci data viitoare când simți că ceva nu merge bine în societate?