Skip to main content
© Arnaud Jaegers - Unsplash © Arnaud Jaegers - Unsplash

Ψηφοφορία: ο πιο ισχυρός τρόπος για να εκφράσετε τη γνώμη σας!

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 30/09/2020

Τι γνωρίζετε για τις εκλογές; Η ψήφος στις εκλογές είναι ο σημαντικότερος τρόπος συμμετοχής των πολιτών σε μια δημοκρατική κοινωνία και ένα δικαίωμα που θα πρέπει να αξιοποιείτε στο μέγιστο.

Στις δημοκρατικές κοινωνίες οι πολίτες αναδεικνύουν τις κυβερνήσεις μέσα από εκλογές, στις οποίες μπορούν να επιλέγουν μεταξύ διαφορετικών υποψηφίων ή πολιτικών κομμάτων. Η ψήφος είναι η επίσημη έκφραση της στήριξής σας προς μια απόφαση, έναν υποψήφιο ή ένα κόμμα. Ανάλογα με τη χώρα στην οποία ζείτε, μπορείτε συνήθως να ψηφίζετε σε δημοτικές, περιφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Στις περισσότερες χώρες οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν αφού συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια, αλλά όταν θεσπίστηκε το δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά το όριο ηλικίας ήταν τα 21 χρόνια. Σε όλη την Ευρώπη, κάποιοι νέοι ζητούν να μειωθεί η ηλικία ψήφου. Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας έχει δρομολογήσει πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τη μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16 έτη, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστρίας. 

Ψηφίζοντας στις τοπικές, εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές, ασκείτε το δημοκρατικό δικαίωμά σας να λαμβάνετε μέρος στις αποφάσεις για το μέλλον σας, αλλά δίνετε επίσης στις εκλεγμένες συνελεύσεις τη νομιμότητα που χρειάζονται για την άσκηση των καθηκόντων τους.

Οι ευρωεκλογές

Οι ευρωεκλογές διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια και είναι οι μεγαλύτερες διακρατικές εκλογές στον κόσμο. Μετά τις εκλογές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει για την εκλογή του νέου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, και εγκρίνει ολόκληρη την ομάδα των επιτρόπων.

Ως νέοι ευρωπαίοι πολίτες, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας σας και τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζετε τα προς το ζην ή περνάτε τον χρόνο σας, η ΕΕ έχει αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή σας. Στο πλαίσιο των εκλογών του 2019, το Eurodesk συνέλεξε ένα σύνολο παιδαγωγικών ηλεκτρονικών μέσων για να σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ, τι κάνει για τους πολίτες της και πολύ περισσότερα!

Πώς λειτουργεί η ψηφοφορία

Αν και υπάρχουν ορισμένοι κοινοί κανόνες σχετικά με τις εκλογές της ΕΕ, κάποιες πτυχές μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, όπως το κατά πόσον είναι δυνατή η ψηφοφορία ταχυδρομικώς ή από το εξωτερικό. Οι ημέρες των εκλογών μπορεί επίσης να είναι διαφορετικές. Οι εκλογές αρχίζουν κανονικά την Πέμπτη (ημέρα κατά την οποία οι Κάτω Χώρες ψηφίζουν συνήθως) και ολοκληρώνονται την Κυριακή (όταν οι περισσότερες χώρες διεξάγουν τις εκλογές τους).

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγονται σε κάθε χώρα εξαρτάται από το μέγεθος του πληθυσμού, με τις μικρότερες χώρες να έχουν περισσότερες έδρες από ό,τι θα συνεπαγόταν η αυστηρή αναλογικότητα. 

Οι τελευταίες εκλογές, που διεξήχθησαν τον Μάιο του 2019, σημείωσαν σημαντική αύξηση της συμμετοχής, η οποία αυξήθηκε σε μέσο όρο της ΕΕ άνω του 50%.

Καλοί τρόποι για να ενημερωθείτε σχετικά με τα ζητήματα που τίθενται στις εκλογές είναι να διαβάσετε τα προγράμματα των υποψηφίων. Ορισμένοι υποψήφιοι έχουν τη δική τους σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου μπορείτε να βρείτε απάντηση στα ερωτήματά σας. Σχετικά με τις επόμενες ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν το 2024, μπορείτε να επικοινωνείτε με το πλησιέστερό σας Γραφείο Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αν ζείτε στο εξωτερικό, εξακολουθείτε να έχετε το δικαίωμα να ψηφίσετε στις εθνικές εκλογές της χώρας σας, ενώ για τις ευρωεκλογές μπορείτε να επιλέξετε για ποια από τις δύο χώρες θέλετε να ψηφίσετε. Τα δικαιώματα ψήφου στην ΕΕ που έχετε σάς επιτρέπουν επίσης να ψηφίζετε ή να είστε υποψήφιος/-α στις δημοτικές εκλογές της ξένης χώρας όπου ζείτε.

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε ότι κάτι δεν είναι σωστό στην κοινωνία, γιατί δεν δοκιμάζετε να ψηφίσετε;