Skip to main content
 © European Youth Parliament © European Youth Parliament

Mondd el Te is a véleményed az Európai Ifjúsági Parlamentben!

Utolsó frissítés vasárnap, 05/09/2021

Az Európai Ifjúsági Parlament azoknak az Európa különböző részein élő fiataloknak a hálózata, akik szeretnének hangot adni a politikai és társadalmi kérdésekkel kapcsolatos véleményüknek, határokon átívelő kapcsolatokat építeni és értékes készségekre szert tenni.

Szeretnél megismerni minél többféle nézőpontot, más kultúrákat, új embereket egy nyüzsgő nemzetközi környezetben? Ehhez minden 15 és 24 év közötti, Európában – és nem csak az EU-ban – élő fiatal számára adott a lehetőség.

Miről is van szó?

Az Európai Ifjúsági Parlament (EIP) az egyik legkiválóbb platform a fiatal európaiak számára ahhoz, hogy politikai vitákban vegyenek rész, új kultúrákat ismerjenek meg és eszmecserét folytassanak Európa más részein élő fiatalokkal. 

Az EIP hálózatát 40 európai ország független ifjúsági szervezetei alkotják, az EIP Nemzetközi Irodájának otthont adó Schwarzkopf Alapítvány (Fiatalok Európája) égisze alatt. 

Hogyan működik?

Az EIP nemzetközi, regionális és nemzeti ülésszakokat rendez, amelyek 2 órától akár 10 napig tarthatnak. Az EIP tevékenységeibe minden évben több mint 30 000 fiatal kapcsolódik be.

A viták rengeteg témára kiterjednek, gyakran a nemzetközi politikához vagy az emberi jogokhoz kötődnek, de olyan területeket is érintenek, mint az éghajlatváltozás, az egészségügy és az energiapolitika. A moderátorok is a fiatalok közül kerülnek ki, akik számos tevékenységben vesznek részt.

„Mindegy, hogy milyen háttérrel rendelkezel, az Európai Ifjúsági Parlament mindenkit szívesen fogad, és mindenkinek lehetőséget nyújt a részvételre.” Carlota (20), önkéntes aktivista, Portugália

Szeretnél csatlakozni?

Első lépésként azt javasoljuk, hogy látogass el az Európai Ifjúsági Parlament honlapjára, hogy megértsd a kezdeményezés lényegét. Szívesen csatlakoznál? 

A következőket kell tenned

  • Vedd fel a kapcsolatot az országodban működő EIP-vel, és tájékozódj az első lépésekről. Ha az Európai Ifjúsági Parlament nincs jelen abban az országban, ahol élsz, fordulj az EIP nemzetközi irodájához.
  • Látogass el egy EIP-rendezvényre: az EIP országos szervezőinél jelentkezhetsz az országodban tartott rendezvényekre, ahol első kézből szerezhetsz tapasztalatokat.
  • Válj magad is az EIP tagjává.: